U Kninu započelo središnje obilježavanje VRO Oluja

Hrvatska zastava Knin tvrđava
Hrvatska zastava u Kninu na tvrđavi, Foto: wikipedia

Podizanjem hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi počelo je središnje obilježavanje obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja. Zastavu su podigli hrvatski branitelji i članovi obitelji poginulih branitelja. Na 25-tu obljetnicu povijesne akcije došao je cijeli državni vrh predvođen predsjednikom države Zoranom Milanovićem, premijerom Andrejem Plenkovićem te predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

U akciji Oluja za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage, njih oko 200 tisuća, oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske. Hrvatska vojska i specijalne policijske jedinice krenule su 4. kolovoza 1995. u 5 sati u napad duž crte od Bosanskog Grahova na jugu do Jasenovca na istoku, na bojišnici dugoj više od 630 kilometara.

Najveći uspjeh u operaciji postignut je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza, kad su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske (HV) oslobodili Knin, dotadašnje središte i simbol srpske pobune, a točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila 20-metarska hrvatska zastava.
U znak zahvale hrvatskim braniteljima, od 2008. godine uz državni blagdan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza slavi se i kao Dan hrvatskih branitelja.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 25. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluje i ove će se godine, uz pridržavanje protuepidemijskih mjera obilježiti uz bogat program.

 

Ostavi komentar