U Hrvatskoj je 9 novooboljelih

Krunoslav Capak
Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Broj oboljelih od koronavirusa u našoj zemlji i dalje opada tako da nema straha od uvođenja druge faze popuštanja, večernji.hr

Kako je rečeno na današnjoj, prvomajskoj konferenciji nacionalnog Stožera civilne zaštite, u Hrvatskoj je 9 novooboljelih, ukupno je 2085 bolesnika. Preminulo je 6 bolesnika. Na respiratoru je 19 pacijenta.

– Devet oboljelih su iz Splitsko-dalmatinske županije – kazao je Krunoslav Capak. Četvero su obiteljski kontakti.  Naveo je kako od devet oboljelih četvero su zdravstveni djelatnici.  Splitsko-dalmatinska županija izbila je na prvo mjesto broja zaraženih, nakon toga dolazi grad Zagreb, naveo je Capak. 

Izvještaj o splitskom domu Ministar Vili Beroš naveo je kako liječnica i zdravstveni djelatnici nisu napravili propuste.

– U domovima za starije i nemoćne osobe zbog niza specifičnosti  bila je nužna disciplina svih pridržavanja uputa, koja su se provedenom nadzoru kojih su se pridržavali i djelatnici i korisnici. Dom za starije i nemoćne pridržavao se svih uputa, kazala je ministrica Vesna Bedeković. 

Ministrica je navela da je uvid pokazao da nije došlo do propusta. 

– Osnovni prioriteti Ministarstva dalje zaštita zdravlja korisnika. Maksimalnim zalaganjem uz visoku razinu profesionalnosti mnogi stručnjaci mijenjaju svoju praksu kako bi svojim korisnicima osigurali vrhunsku njegu, iako su sami podložni zarazi, kazala je Bedeković i zahvalila se svim radnicima.

– Radi se o ustanovi u kojoj se nalaze brojni nepokretni korisnici gdje se temperatura pojavljuje vrlo često. Sama promjena katetera može dovesti do temperature. Važno je reći da su oni bili pregledani i da im je bila pružena zdravstvena skrb. Zašto nije posumnjala? Lako je biti general nakon bitke, istaknuo je Capak i dodao:

– Svi ti nadzori ustvrdili su da nema mjera odgovornosti djelatnika doma.

Ostavi komentar