Trgovine su pune lažnog mladog krumpira iz Egipta

krumpir
krumpir

Ne tako davno u našim smo novinama pisali o problematici plasmana merkantilnog krumpira kako u Međimurju tako i u cijeloj Europi. I dok zemlje u našem okruženju, prije svega Austrija, štiti svoje poljoprivrednike solidarizirali su se i tamošnji trgovački lanci. 

Prije svega, trgovački centri, poput Lidla Austria i Hofera koji i inače otkupljuju sav krumpir od lokalnih poljoprivrednika osim mladog.

– Trgovački lanac Hofer odlučio je tijekom ove cijele godine prestati kupovati uvozni krumpir pa čak i onaj mladi, navode novine Kleine Zeitung, a i drugi mediji u Austriji. 

Lidl koji ima trgovine u Čakovcu i Hrvatskoj, u Austriji pak se ove godine odrekao dopunske ponude sa stranim mladim krumpirom, u ponudi imaju samo austrijski. Sve to pravdaju, kako piše, podrškom poljoprivrednicima kao pouzdanim partnerima i u budućnosti.

No, u našoj je zemlji situacija potpuna drugačija. Kako piše večernji.hr police trgovačkih lanaca prepune su “mladog” krumpira iz Egipta koji mami i izgledom i cijenom.

Često je i pun zemlje, čime se potrošačima sugerira kako je tek izvađen, a cijena mu je iznenađujuće niska, oko šest kuna. Da priča bude sumnjivija, izduženi plodovi svjetlije kožice gdjegdje su već i proklijali, pa domaći proizvođači krumpira pozivaju građane da ne nasjedaju na trikove trgovaca, a mjerodavne da rade svoj posao.

– Mladi krumpir sigurno neće “bacati” klice. To može samo tehnološki zreo krumpir, kaže predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira Damir Mesarić.

Objašnjava kako je mladi krumpir osjetljiv i ne može izdržati manipulaciju dulje od tjedan dana od branja. Kora mu se lako skida i guli i rukom.

Bere se ručno i obično tek po narudžbi kako bi bio što svježiji jer ne traje dugo, a ovaj koji ovih dana nalazimo po trgovinama običan je, zreo krumpir.

Jedino što mu sezona u Egiptu počinje puno ranije nego kod nas i trebali su mu tjedni od branja, pakiranja i prijevoza brodskim kontejnerom do hrvatskih polica.

Ostavi komentar