SDP odlučio: Zoran Milanović kandidat za predsjednika!

Zoran Milanović
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić već bi idući tjedan, kako neslužbeno doznajemo, mogao objaviti da će Zoran Milanović biti njihov kandidat za predsjednika države, piše Večernji list

U ponedjeljak bi se trebala održati sjednica Predsjedništva stranke, na kojoj će jedna od tema biti upravo predsjednički izbori i na koju Bernardić, kažu naši izvori iz vrha SDP-a, dolazi s rezultatima dviju anketu koje je uže stranačko vodstvo nedavno naručilo, a koje su trebale ispitati raspoloženje članova SDP-a, odnosno raspoloženje SDP-ovih simpatizera prema mogućim predsjedničkim kandidatima.

Kako doznajemo, od više članova vodstva u anketama se našlo čak osam jakih stranačkih imena, a upravo je ime bivšeg premijera i bivšeg stranačkog lidera Zorana Milanovića debelo odskočilo. Navodno je u oba provedena istraživanja dobio više od 50 posto podrške, čime je u golemoj prednosti u odnosu na sve ostale kandidate među kojima su bili i Tonino Picula, Ivo Josipović, Rajko Ostojić, a navodno i Davorko Vidović, Biljana Borzan…

Šutnja kao kampanja
Dobiveni rezultati, kažu naši sugovornici iz stranke, tako su pokazali kako predizbori u stranci, a za koje se zalagao politički tajnik SDP-a Davorko Vidović u ovom trenutku nemaju smisla i to iz više razloga. Kao prvo, jedan potencijalni kandidat u velikoj je prednosti u odnosu na sve ostale kandidate, a kao drugo nitko od potencijalnih kandidata stavljenih u anketu nije ni iskazao želju da želi biti kandidat. Nije doduše ni Zoran Milanović, ali se njegovih više od godinu dana nedemantiranja informacija da želi ići u kandidaturu za Pantovčak ne može smatrati ničim drugim nego vođenjem kampanje.

– U ovom trenutku znamo dvije stvari. Prva je da je Milanović uvjerljivo prvi u anketi, a druga da je Davor Bernardić s njim već obavio više razgovora na tu temu i da nema dvojbe da on želi biti SDP-ov kandidat za predsjednika– kaže izvor iz vrha SDP-a za Večernji list.
Rezultati ankete Bernardiću će sada, među ostalim, poslužiti kao najbolji argument zašto predizbori nisu potrebi, ali i kao alibi za sve one koji ne smatraju da bi stranka trebala podržati bivšeg šefa.

A osim “neljubiteljima” Zorana Milanovića koji sjede u predsjedništvu stranke rezultati istraživanja će mu posebno dobro doći i na sjednici glavnog odbora koji odluku o tome tko će biti SDP-ov predsjednički kandidat mora potvrditi na svojoj sjednici. Ona bi se, kako stvari stoje, mogla održati do kraja mjeseca. – Sad s anketama Bernardić ima jake argumente zašto baš Milanović i teško će mu se itko nakon toga moći suprotstaviti– kaže izvor iz stranke.

Kandidiranjem Milanovića već idućeg tjedna Bernardić bi završio sad već “zamorni” proces odabira SDP-ova kandidata za predsjednika, a za koji je bio javno kazao da će biti dovršen najkasnije do sredine srpnja. No iako su, kako stvari stoje, došli do kandidata, još uvijek ima i nekoliko nepoznanica i bitnih dilema koje, kažu naši izvori, Milanović i Bernardić tek moraju definirati.

Ostavi komentar