Predračuni umjesto računa na Jadranu: Porezna uprava kaže da je to jedan od najtežih prekršaja

Porezna uprava kaže da je izdavanje predračuna umjesto fiskaliziranih računa jedan od najtežih prekršaja Photo: Nel Pavletić/PIXSELL

Uz ‘srpanjsku rupu’ i smanjen broj turista koji posjećuju Hrvatsku, ovo ljeto obilježava i novi oblik porezne utaje: davanje predračuna turistima umjesto pravih fiskaliziranih računa. Porezne vlasti napominju da su u prvih sedam mjeseci ove godine pokucale na vrata oko deset tisuća lokala i drugih privrednih subjekata, obveznika fiskalizacija te su kod dvije trećine njih otkrili propuste u provedbi propisa. Ljeti je, vele, poseban naglasak na kontrole lokala u priobalju i na otocima. Koliko je poduzetnika umjesto računa gostu uručilo predračun, nije poznato, no društvene mreže vrve takvim primjerima, piše Večernji.hr.

Ako je suditi prema odgovoru Porezne uprave, čije su kontrole ciljane i u pravilu dolaze u lokale čiji su im papiri i prometi sumnjivi, polovica uočenih prekršaja mogla bi se opisati kao bezazleno i nenamjerno kršenje propisa, no svaki četvrti lokal u koji su ušli inspektori zaradio je novčanu kaznu i prekršajnu prijavu.

Jedan od stotinu kontroliranih poduzetnika toliko se ogriješio o državu i propise da je morao staviti ključ u bravu!

Ugostitelji s Jadrana kažu da predračun služi samo u informativne svrhe, ali da se prilikom plaćanja izdaje novi fiskalizirani račun.

Cilj je da ne dolazi do nepotrebnih storniranja. Gost u konačnici dobije pravi račun samo što zna nekad odmah ostaviti novac i otići nakon „predračuna“ – pravda se jedan od njih za Večernji list zašto jedan takav račun iz njegovog ugostiteljskog objekta kruži društvenim mrežama i uvjerava da njegov lokal, pobjegne li gost, fiskalizira i takav račun.

Inače, izađe li gost iz lokala s predračunom u rukama, taj luksuz će ugostitelja, uhvate li ga, ako je obrtnik, stajati od 30.000 do 300.000 kuna, ako je tvrtka, od 30.000 do 500.000 kuna te, ako je direktor tvrtke, od 5000 do 50.000.

– Izdavanje predračuna, ponuda, narudžbi i sličnih dokumenata umjesto fiskaliziranih računa najteži je porezni prekršaj i prema prekršiteljima se primjenjuju sve zakonom dopuštene mjere uključujući mjeru zabrane rada – pečaćenjem poslovnih prostora, odgovaraju iz Porezne uprave piše Večernji.hr.

 

Ostavi komentar