Popuštanje mjera: Evo što se sve mijenja od danas

Od danas u Hrvatskoj kreće popuštanje mjera koje se tiču rada ugostiteljskih objekata te treninga u zatvorenim prostorima.

Odlukom Nacionalnog stožera omogućeno je svim ugostiteljskim objektima da mogu posluživati goste na otvorenim terasama i drugim otvorenim prostorima uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Kafići i restorani smiju raditi od 6 do 22 sata, a dozvoljen je rad samo na otvorenim dijelovima objekata.

Ako terase imaju pregrade i zidove od pleksiglasa ili stakla, iste se treba maknuti ili otvoriti tako da prostor terase bude otvoren i da zrak može nesmetano strujati. Također,  potrebno je osigurati adekvatni razmak među gostima koji nisu iz istog kućanstva, a stolovi i stolci moraju biti razmješteni.

Treba biti minimalno metar i pol razmaka između svakog stolca, a što se tiče stolova treba biti minimalno tri metra razmaka. Na ulasku u terasu kao i ranije treba biti dostupno dezinfekcijsko sredstvo. U zatvoreni prostor ide se samo radi korištenja toaleta, a tijekom boravka u ugostiteljskom objektu obavezno je nošenje zaštitne maske.

Iako je Stožer  prvobitno zabrnio puštanje glazbe u ugostiteljskim objaktima, dan nakon takve odluke ipak se predomislio te se sada ona može puštati uz uvjet da ne bude preglasna.

Dopušteni i treninzi u zatvorenom

Što se tiče sportova, konkretno, dopušteni su, ali bez kontakata sportaša. Trening grupnih sportova se može održavati, ali tako da se radi na kondiciji i vještinama za koje nije potreban kontakt. Nakon svakog treninga potrebno je temeljito očistiti dvoranu i rekvizite te prozračiti dvoranu.

Preporuka je da se svlačionice i tuševi ne koriste, a ako je to nužno, onda u svlačionici istovremeno ne smije biti više od dvije osobe.

Dvorane se moraju redovito provjetravati i može biti jedna osoba na 20 metara četvornih u dvorani i o tome mora biti izvješena obavijest.

Obvezno je nošenje maski prilikom dolaska i odlaska te vođenje evidencija, a sprave na kojima se vježba moraju se redovito dezinficirati, a prostorije prozračivati.

Tijekom treninga ne treba nositi maske.

Nove mjere trajat će do 15. ožujka.

Ostavi komentar