NOVE POREZNE OLAKŠICE Poslodavci oslobođeni poreza na plaćanje dječjeg vrtića i smještaja radnika

Dječji vrtić Cvrčak
Ilustracija

Iako će cjeloviti paket četvrtog kruga porezne reforme stupiti na snagu tek početkom sljedeće godine, već od prvog rujna se primjenjuje dio poreznih olakšica. Ministarstvo financija je već objavilo novi Pravilnik po kojem je neoporeziv čitav niz primitaka na koje je dosad država ubirala porez, pišu 24 sata., a prenosi Klikaj.hr.

Radniku poslodavac tako od prvog dana rujna može godišnje isplatiti dodatnih pet tisuća kuna za prehranu. Ako je poslodavac organizirao prehranu ili plaća restoranu da zaposleni tamo jede, onda se neoporezivi iznos penje na 12.000 kuna za poslodavca. U tom slučaju, zaposlenik neće dobiti novac, nego će poslodavac morati dokazati računima uslugu, ali zato radnik može računati na hranu u restoranu u iznosu 1000 kuna mjesečno. To su novosti, ali treba naglasiti da već od prošle godine, poslodavac može isplatiti i 5000 kuna godišnje radniku za nagrade, kao i božićnicu/regres od 2500 kuna bez plaćanja poreza.

Poslodavac, također, može platiti zaposlenome i trošak smještaja djeteta u vrtić, a da na to ne plati niti lipu poreza za razliku od dosad. I tu nema ograničenja, samo dobra volja i dogovor poslodavca i radnika. Bilo da je mjesečna rata vrtića 200, 600 ili 1500 ili 5000 kuna, važno je da postoji isprava kojom se dokazuje da je poslodavac to podmirio.

Također, za smještaj radnika poslodavac više neće plaćati porez. Dosad se to odnosilo samo za sezonske radnike, a sada se širi na sve. Od rujna, država više neće oporezivati dnevnice do iznosa od 200 kuna, a dosad su uzimali porez na iznos iznad 170 kuna.

Ostavi komentar