POKUŠAVATE PRESTATI PUŠITI? Stručnjaci tvrde da je ovo najbolji način

duhan cigarete
Ilustracija

Nova istraživanja sa Sveučilišta u Oxfordu otkrila su da je vjerojatno najbolji način da se riješite ružne i nezdrave navike upravo nagli prestanak pušenja. Dakle, bacite kutiju s cigaretama i zaboravite na nju, piše Klikaj.hr.

Pušači koji su odjednom prestali pušiti imali su 25% veće šanse da će izdržati četiri tjedna i 42% veće šanse za neće zapaliti šest mjeseci, u odnosu na oke koji su postupno smanjivali cigarete dva tjedna prije prestanka pušenja.

Ljudi koji su smanjili broj cigareta u prethodnim danima bili su manje vjerojatni da će pokušati prestati pušiti kada je došao dan “odluke”, kaže autorica studije i doktorica znanosti Nicola Lindson-Hawley. Postupno smanjivanje može biti loše jer izaziva žudnju za cigaretama, a to vas može navesti da vjerujete kako će prestanak pušenja biti puno gori.

Prestanak je, međutim, bio jednako težak za one koji su prestali odjednom, kao i one koji su odvikavali od cigareta, pokazalo je istraživanje. Sve je u percepciji – ni jedan ni drugi način nisu lakši, ali instant prestanak može staviti vaš um na pravo mjesto.

Autorica studije kaže da je stoga najbolje da odaberete datum kad ćete prestati i bacite kutiju kad on stigne. No, nemojte to prolaziti sami – kombinirajte savjete stručnjaka i lijekove poput nikotinskih flastera koji povećavaju vaše šanse za uspješan prestanak.

Nije lako, ali koristi su neprocjenjive. Godinu dana nakon prestanka vaš rizik od srčanih bolesti opada za pola od trenutnog, a za deset godina rizik od umiranja od raka pluća bit će otprilike upola manji od osobe koja i dalje puši, prema American Cancer Society, piše Men’s Health, a prenosi 24 sata.

Ostavi komentar