Nove fosile koje je stvorio Rajko Dujmić volimo i danas

Novi fosili
Foto: Screenshot

Preranim odlaskom Rajka Dujmića, hrvatska scena ostala je bez još jednog glazbenog velikana. Prisjetimo se, poznati kantautor preminuo je u srijedu u KBC-u Rijeka zbog ozljeda dobivenih prilikom prometne nesreće prošle srijede u Ravnoj Gori.

Rajko Dujmić iza sebe je ostavio zamjetan glazbeni opus. Autor neslužbene hrvatske himne „Moja domovina“, surađivao je s mnogim glazbenicima i sastavima, a samo neki od njih su sastavi Srebrna krila i Riva. Ipak, ono po čemu će Dujmić ostati zapamćen su Novi fosili, pop grupa s kojom je ostvario izniman uspjeh.

Sastav Novi fosili nastali su još 1969. na inicijativu bubnjara Slobodana Momčilovića Moke. Sredinom 70-godina grupa dobiva sad već proslavljene članove, gitarista Vladimira Kočiša Zeca, Marinka Colnaga te pjevačicu Đurđicu Barlović. Sam Dujmić Novim fosilima se pridružuje 1977., a pod njegovim vodstvom grupa će postati „Abba ovih prostora“.

Već 1977. na Splitskom festivalu Novi fosili oduševili su skladbom „Diridonda“, a taj nastup je bio odskočna daska za budući uspjeh. Dujmić je bio vođa benda od sredine 70-ih pa sve do početka 90-ih, a u tu tome razdoblju prodano je nekoliko milijuna primjeraka ploča. Novi fosili redovito su punili koncertne dvorane diljem prostora bivše države, a i šire.

Do 1983. godine kada Nove fosile napušta Đurđica Barlović, Dujmić stvara hitove poput: „Da te ne volim“, „Šuti, moj dječače plavi“, „Najdraže moje“, „Plava košulja“, „Saša“, „Tonka“ i mnoge druge. Karizmatičnu Barlović nasljeđuje mlada Sanja Doležal, a nakon njezina dolaska Dujmić sklada uspješnice poput „Bilo mi je prvi put“, „Neveni žuti, žuti“ , „Nebeske kočije“, „Obriši suze generacijo“ i dr.. Sa Sanjom Doležal na mjestu glavnog vokala, Novi Fosili osvajaju pozornice svojim najvećim hitovima „Milena“ i „Za dobra stara vremena“.

Na međunarodnom festivalu u Dresdenu 1986. Novi fosili osvajaju nagradu publike i 3. nagradu stručnog žirija. Njihov album „Za dobra stara vremena“ dobiva Grand Prix JRT-a za najbolji pop album, a nastupili su i na Euroviziji 1987. te osvojili treće mjesto sa skladnom „Ja sam za ples“.

Razlaz originalna postava benda 1991. i tragična smrt Đurđice Barlović 1992. ostavili su dubok trag na glazbu Novih fosila koji nakon 90-ih više ne postiže staru slavu. Do kratkog okupljanja starog sastava sa Sanjom Doležal i Vladimirom Kočišom Zecom dolazi 2005. godine, ali ih 2012. pogađa još jedan gubitak, smrt bubnjara Nenada Šarića Brade, supruga Sanje Doležal.

Novi Fosili su u svoje vrijeme bili najpopularniji sastav na prostorima bivše Jugoslavije, a po broju prodanih ploča najuspješniji pop sastav koji je ikad djelovao na ovim prostorima. Mnoge generacije su odrastale i zaljubljivale se uz pjesme Novih fosila, a i danas gotovo da nema onoga tko ne zna pjevušiti stihove ovog legendarnog benda. Njihovi hitove, za koje je uvelike zaslužan Rajko Dujmić, rado slušamo i desetljećima nakon njihova nastanka.

Ostavi komentar