HUP: Porezna reforma neće povećati plaće u ICT-ju!

ured rad računalo
Ilustracija

Porezna reforma potpuno je beskorisna kada se radi o povećanju plaća većine zaposlenih u ICT industriji (Informacijsko-komunikacijska tehnologija) i svih onih koji rade na tim poslovima, zaključak je jučerašnje konferencije za novinare ICT udruge Hrvatske udruge poslodavaca.

Porezna reforma će u IT sektoru rasteretiti skupine od 17.000 kuna bruto plaće na više, što znači tek sitan postotak, dok većinu zaposlenika, posebice onih traženih neće zahvatiti jer je većina plaća ispod tog bruto iznosa, istaknuto je na konferenciji.

Analiza plaća IT profesionalaca koju je HUP proveo s Algebrom i portalom Moj posao pokazala je da neto prosječna plaća u IT sektoru iznosi nešto više od 8000 kuna što je značajno veći prosjek od plaća u ostalim sektorima u RH.

– Rezultati su pokazali i da 10 posto zaposlenih u IT sektoru ima plaću veću od 12.000 kuna neto. Mala je razlika u prosječnim plaćama za IT profesionalce u IT i non-IT sektorima, što je posebno vidljivo kod najviše traženih programera kojih i dalje nedostaje u svim sektorima – predočila je Maja Mahovlić, glasnogovornica portala Moj posao.

Uzorak od 3600 ispitanika uključuje IT profesionalce koji rade u svim zanimanjima IT sektora.

– Poslodavci ne mogu sami povećati plaće dok se ne promjene uvjeti poslovanja u zemlji, a to je posebno postalo vidljivo otkad smo dio zajedničkog tržišta EU na kojem se natječemo sa zemljama u kojem su porezne politike mnogo liberalnije od naše – naglasio je Hrvoje Balen, dopredsjednik HUP – ICT-a.

U HUP-u su osmislili pet malih koraka koji bi uvelike pridonijeli povećanju prihoda.

– Pozdravljamo reformske pomake koje je Vlada pokrenula no oni nisu dovoljne te predlažemo 5 malih koraka odnosno nužnih mjera koje bi uvelike pridonijele povećanju prihoda zaposlenih posebice onih sa srednjim i umjerenim plaćama – naglasio je Boris Drilo, predsjednik HUP – ICT-a.

Radi se o neoporezivom trošku prehrane zaposlenika, neoporezive isplata za nadoknadu troškova vrtića za radnike koji imaju djecu, utvrđivanju maksimalnog neoporezivog iznosa koji poslodavac može isplatiti radniku na ime najamnine ili pokrića dijela rate kredita, neoporezivom bonusu u vidu dionica i udjela za tvrtke do određene veličine te o neoporezivom iznosu dvije do tri nagradne plaće godišnje.

– Mjere su zamišljene u okviru IT sektora s ciljem da povećaju njegovu konkurentnost i sposobnost za zadržavanje kvalitetnih ljudi, no one su primjenjive na gospodarstvo u cjelini – istaknuo je Boris Drilo, čelnik ICT udruge pri HUP-u.

Ostavi komentar