Na birališta već 5. srpnja

Premijer Andrej Plenković
Premijer Andrej Plenković najavio raspuštanje Sabora već u ponedjeljak
– Parlamentarni izbori, bude li epidemiološka slika dobra, vjerojatno će se održati 5. srpnja – otkriva izvor iz HDZ-a. Ističe kako je moguć određeni pomak od tjedan dana, ovisno o razvoju situacije s virusom, ali da se prema sadašnjim razgovorima u stranci najviše spominje upravo taj datum.

– Nema se što čekati – kaže nam i jedan visokopozicionirani član Predsjedništva HDZ-a te potvrđuje da su mogući datumi za održavanje izbora početak srpnja.

Naš sugovornik navodi kako je HDZ-ova Vlada dobro upravljala krizom, kako stranački rejting raste, a da je na jesen moguć povratak epidemije, pa je idealno vrijeme da se na izbore ide u srpnju.

– Milanović je namjerno ponovno u eter ubacio ideološke priče, što ide na ruku Škori, jer se vidi da HDZ raste, a Škoro pada, a svaki oduzeti glas HDZ-u koristi SDP-u.

Vlada je sada najavila mjere popuštanja, ovo je izborna godina i ako epidemiološka situacija bude dobra, nema se tu što čekati.

Jer, dođe li novi val na jesen, izbori neće biti mogući, pa se postavlja pitanje i roka za održavanje izbora i moguće ustavne krize – kaže naš sugovornik i dodaje kako sama logika nameće da se izbori održe što prije.

U samom vrhu stranke, inače, za sada izbjegavaju priču oko izbora, detalji se dijele u samo u uskom krugu odabranih, no naši sugovornici iz HDZ-a kažu kako je više činjenica koje upućuju na to da su počele ozbiljne pripreme za izbore.

– Jedna od njih je popuštanje mjera, a s tim se ne ide samo zbog poboljšanog stanja s virusom, nego da bi se do kraja svibnja što više relaksirala situacija i raspustio Sabor.

Popuštanje mjera najavljeno je u tri faze i običaj je da je razmak između faza dva tjedna, a mi s tim idemo tjedan za tjedan – govori jedan od sugovornika iz HDZ-a.

Dodaje kako je pokazatelj i to što šef HDZ-a Andrej Plenković sve više preuzima inicijativu oko Stožera, podsjećajući kako je on osobno iznosio detalje o popuštanju mjera.

– Znakovito je i da se vjerska okupljanja dopuštaju od 2. svibnja. Do jučer se apeliralo da se ostane doma, a sada ispada da to nije problem. Za očekivati je da Plenković sada krene u razgovore s Crkvom, sindikatima, udrugama i sa svima drugima s kojima treba – govori jedan od naših sugovornika.

Smatra i da je sukob s predsjednikom države Zoranom Milanovićem dio istog predizbornog paketa. A da je Plenković već u kampanji, neki HDZ-ovci zaključili su i po fotografiji koju je šef Vlade objavio na društvenim mrežama, u povodu Noći knjige, a na kojoj svojoj djeci čita priču.

Jedan od sugovornika otkriva i da će HDZ na izbore sasvim sigurno ići sam, a da se poslije može razgovarati o sastavljanju Vlade s ideološki bliskim strankama, pa i sa Škorinom opcijom, a ako se ne dogovore, onda i s onima koji su spremni programski surađivati, poput HNS-a, Bandića i ostalih stranaka sadašnje koalicije.

Prenosimo: jutarnji.hr

 

Ostavi komentar