Mons. Uzinić o reviziji Vatikanskih ugovora: Katolička crkva u RH ne bi mogla funkcionirati bez financiranja

Mato Uzinić
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Vatikanski ugovori potpisani između Svete Stolice i Republike Hrvatske 1997./1998. godine reguliraju odnose dviju država u sklopu četiri područja: odgoja i kulture; dušebrižništva katoličkih vjernika, pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi Republike Hrvatske; pravna pitanja; gospodarska pitanja.

Dio oporbe smatra da je došlo vrijeme da se revidiraju pravila financiranja crkvenih zajednica. Naime, od 1997. do danas 15 milijardi kuna pretočilo se iz državnog u crkveni proračun, piše portal N1. Godišnje tako Crkvi ide 900 milijuna kuna.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je na pitanje novinara nacionalnih medija da je protiv same revizije ugovora.

U jeku aktualnih rasprava o reviziji Vatikanskih ugovora reagirao je i mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup. Kazao je sljedeće:

Razlog zbog kojih je on potpisan prema toj preambuli, bili su materijalni uvjeti za pastoralno djelovanje Katoličke crkve. S druge strane, bila je tu uloga Katoličke crkve u odgojnoj, kulturnoj i karitativnoj djelatnosti. Ako se smatra da Katolička crkva više nema tu ulogu u društvu onda naravno da su se promijenile za Republiku Hrvatsku okolnosti i bilo bi u redu da RH krene prema promjeni tih ugovora. No što se tiče Katoličke crkve ona i dalje ima potrebu za tim da se osiguraju materijalni uvjeti za njeno djelovanje jer iskreno priznam da bez tih sredstava Katolička crkva u RH ne bi mogla funkcionirati. U prošlom sustavu smo funkcionirali zato što su nam pomagale druge crkve, osobito iz Njemačke. Ja sam za Katoličku crkvu u RH koja će moći sama ispunjavati svoje obveze i pomagati drugima. Mi sada nažalost nismo na toj razini– kazao je među ostalim Uzinić, piše portal N1.

Ostavi komentar