Ministar Horvat: Unutar mjesec dana Hrvatska će imati domaći respirator

Darko Horvat
Darko Horvat

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je u danas da će unutar mjesec dana u Hrvatskoj biti proizveden domaći respirator, donosi poslovni.hr

Za otprilike ili unutar mjesec dana imat ćemo u Hrvatskoj proizveden respirator, rekao je Horvat nakon užeg kabineta Vlade.

Maskice i respiratori koji su potrebni prije svega medicinskom osoblju, a potom i drugima, po njegovim riječima moraju imati posebnu filtarsku tkaninu čije pore moraju biti poroznosti manje od 0,125 mikrometara.

 – Tkanina je ključni dio, trenutno se ne može proizvesti u Hrvatskoj i nju ćemo uvoziti, rekao je Horvat.

Kako je izvijestio, s desetak hrvatskih kompanija razrađeni su 3D modeli svih sastavnih dijelova respiratora, a nekoliko je alata za proizvodnju je gotovo i isfinancirano.

Siguran sam da ćemo do kraja sljedećega tjedna imati u kompletu razvijen hrvatski respirator za koji nam je potrebna tkanina određenih filterskih sposobnosti, kako bismo mogli filter ukomponirati u tijelo respiratora, rekao je Horvat.

Dodao je da Hrvatska nema ustanovu za certifikaciju takvih proizvoda, ali da će se to obaviti u suradnji s njemačkom “Dekrom”.

Ta nam je njemačka ustanova spremna izići u susret i čim prvi respirator bude proizveden, tamo će se testirati i siguran sam da će zadovoljiti sve parametre, rekao je Horvat.

Ocijenio je kako to može biti i vrlo interesantan izvozni proizvod.

Ostavi komentar