Napustio nas je Marijan Cingula u 72. godini života

Danas je u Varaždinu, u 72. godini života preminuo Marijan Cingula. Rođen je 1953. godine u Potoku, općini Popovača (Sisačko-moslavačka županija), osnovnoškolsko i srednjoškolsko školovanje je završio u Hrvatskom Zagorju, a diplomirao je 1976. godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te na istom magistrirao 1985. godine na studiju “Teorija i politika privrednog razvoja”, prenosi portal Varaždinske vijesti.

– Doktorirao je 1992. godine na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Obavio je nekoliko kraćih specijalizacija o djelovanju burze i investicijskih fondova u SAD, kao stipendist USAID i gost Komisije za vrijednosne papire i Sveučilišta Georgetown u Washingtonu. Njegovo područje rada uključivalo je organizacijsko restrukturiranje, poslovne strategije i korporativno upravljanje.

Krenuo je s poslovnom karijerom kao zaposlenik Zagorske osnovne banke u Zaboku, nakon čega se pridružio stalnom osoblju na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Od 1995. do 1998. godine obavljao je dužnosti pomoćnika direktora i direktora Varaždinskog tržišta vrijednosnica d. d. u Varaždinu.

Od 1998. do 2001. godine obnašao je funkciju direktora u Varaždinskom uredu za razvoj i poduzetništvo VADEA d.o.o., privatnoj tvrtki koju je osnovao 1990. Nakon toga, od 2001. do 2008. godine radio je na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu kao izvanredni i redoviti profesor.

Bio je voditelj poslijediplomskog znanstvenog studija Menadžment poslovnih sustava i pročelnik Katedre za organizaciju te suvoditelj zajedničkog studija s Ekonomskim fakultetom Zagreb “Ekonomika poduzetništva”, pišu Varaždinske vijesti.

Od 2008. godine, angažiran je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je bio redoviti profesor u trajnom zvanju za područje ekonomije, specijaliziran za organizaciju i menadžment. Također je bio vanjski suradnik Fakulteta organizacije i informatike.

Profesor Cingula bio je član Programskog odbora za FP7 projekte iz područja društvenih i humanističkih znanosti u Briselu. U nekoliko mandata obnašao je dužnost predsjednika udruge Hrvatski računovođa, a bio je i prvi izabrani predsjednik Udruge certificiranih članova nadzornih odbora. Osnivač i član varaždinske podružnice Hrvatsko-američkog društva prijateljstva, profesor Cingula je bio i član te osnivač Lions kluba Varaždin. Autor je nebrojenih publikacija u području ekonomije te dobitnik više odličja i priznanja od kojih se izdvajaju: Spomenica Domovinskog rata 1990-1992. i Priznanje Varaždinskog tržišta vrijednosnica, prenosi portal Varaždinske vijesti.

– Marijan Cingula ostavio je nemjerljiv trag na Fakultetu organizacije i informatike, u njegovom razvoju i napretku tijekom godina, kao i gradu Varaždinu u kojem je radio i djelovao, posebice u vrijeme stvaranja Varaždinskog tržišta vrijednosnica – prvog takvog u Hrvatskoj.

 

Izvor: Varaždinske vijesti

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE