Kolika je zaštita nakon prve doze cijepljenja i kada ona počinje djelovati

cijepljenje covid
Ilustracija: Akcija masovnog cijepljenja u Međimurju.

U Hrvatskoj je utrošeno nešto više od 726 tisuća doza cjepiva protiv korone, a cijepljene su 578.273 osobe, izvijestio je danas Nacionalni stožer. Prvom dozom cijepljeno je 427.919 osoba, a drugom njih 148.042. Za nešto više od dvije tisuće ljudi nema podataka kojom su dozom cijepljene.

S obzirom da zbog poznatih poteškoća s isporukom naručenih cjepiva u Hrvatskoj ima puno više onih koji su primili tek prvu dozu cjepiva.
Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri HZJZ-u, komentirao je za Dnevnik.hr kolika je djelotvornost cjepiva nakon prve doze te je li razina antitijela relevantna za procjenu razine zaštite od korone.
-Određena razina zaštite počinje dva tjedna nakon prve doze i potom raste. Za AstraZenecu i Pfizer ta je razina četiri do pet tjedana nakon cijepljenja na nekih 80 posto u smislu sprječavanja hospitalizacije. Nakon šest tjedana ta razina kod Pfizera malo pada pa stoga i preporučamo da se druga doza tog cjepiva primi u tom roku. Naravno, može se druga doza primiti i ranije. Teško je reći koje je cjepivo u ovom kontekstu najbolje jer različita istraživanja daju različite podatke.

Komentirao je i upite je li moguće primiti drugu dozu nekog drugog cjepiva, različitog od onog u prvoj dozi.- Nitko to ne preporučuje, ni EMA ni proizvođači cjepiva. Ne znamo kakav bi utjecaj takva praksa imala na razinu imuniteta, kao i bi li bilo nekih nuspojava. Ako se slučajno i dogodi da netko greškom primi drugu dozu cjepiva od različitog proizvođača, taj će vjerojatno ipak biti u nekoj mjeri zaštićen.

Potvrdio je da je i u Hrvatskoj bilo takvih slučajeva te da nisu primijećene neke nuspojave. No, naglasio je i da u tim situacijama ne treba ponavljati cijepljenje.

Na upit što je s cijepljenjem trudnica Kaić kaže kako one nisu bile uključene u istraživanja kao posebna skupina pa se zasad i dalje preporučuje da se cijepe samo ako imaju neku kroničnu bolest.

Ostavi komentar