HND: Ponašanje ministarstva zdravstva u slučaju Matijanić budi sumnje na pokušaj zataškavanja

vili beroš
Vili Beroš, ministar zdravstva

Hrvatsko novinarsko društvo želi upozoriti javnost kako Ministarstvo zdravstva na čijem je čelu Vili Beroš odbija dostaviti podatke o tome tko su članice i članovi povjerenstva koje bi trebalo istražiti okolnosti smrti našega kolege Vladimira Matijanića.

Tekst poslan novinskim redakcijama donosimo u nastavku:

Bio je, novinar portala Index.hr. Ministarstvo je najprije odbilo odgovoriti na novinarske upite, a nakon toga je odbilo i zahtjev Hrvatskog novinarskog društva. Na dopis predsjednika HND-a Hrvoja Zovka, koji je 9. kolovoza upućen ministru Viliju Berošu, a u kojem ga pita do kuda je stigla istraga i tko su članice i članovi povjerenstva, iz Ministarstva zdravstva je istog dana stigao suhoparno intoniran odgovor, bez ijednog traženog podatka. Prenosimo ga u cijelosti:

-Poštovani, s jučerašnjim danom obavlja se zdravstveno-inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva u zdravstvenim ustanovama koje su sudjelovale u postupku zbrinjavanja pacijenta Matijanića, u KBC-u Split, županijskom Zavodu za hitnu medicinu i nadležnoj ambulanti obiteljske medicine. Zdravstvenu inspekciju provode, u skladu s odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, zdravstveni inspektori i viši zdravstveni inspektori te za potrebe obavljanja pojedinih stručnih radnji, zaključkom inspektora, imenuju se pojedini stručnjaci. Za potrebe konkretnog slučaja, imenovani su specijalist hitne medicine i specijalist infektologije, a za donošenje stručnog mišljenja bit će imenovani i specijalist obiteljske medicine, specijalist imunologije te specijalist patologije.

Tijekom zdravstveno-inspekcijskog nadzora uzet će se izjave svih zdravstvenih radnika koji su sudjelovali u zbrinjavanju sada pokojnog  pacijenta kao i preslika cjelovite medicinske dokumentacije. Na temelju uvida u cjelovitu medicinsku dokumentaciju, što uključuje i obdukcijski zapisnik i PHD, imenovani stručnjaci donijet će svoje mišljenje o tome je li postupak zbrinjavanja proveden u skladu s pravilima struke ili je eventualno bilo propusta. Ovisno o donesenom stručnom mišljenju, poduzet će se daljnje mjere u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Svako od javno navedenih tijela i institucija uključenih u ispitivanje postupka zbrinjavanja pacijenta Matijanića obavlja poslove iz djelokruga svojih nadležnosti u utvrđivanju činjenica vezanih uz uzroke i okolnosti smrti pacijenta, te će svaka od njih o svojim rezultatima promptno izvijestiti kako obitelj preminuloga tako i odgovarajuća stručna i državna tijela te hrvatsku javnost. Do konačnog donošenja stručnog mišljenja i završetka inspekcijskog nadzora nismo u mogućnosti ustupiti imena članova i stručnjaka koji sudjeluju u istima s ciljem nesmetanog i objektivnog utvrđivanja svih činjenica.“

Dan poslije, 10. kolovoza, predsjednik HND-a ponovo šalje dopis ministru Berošu u kojem stoji:

-Poštovani, ne možemo biti zadovoljni vašim odgovorom u kojem nismo dobili informaciju tko su članice i članovi povjerenstva koje će utvrđivati okolnosti smrti našeg kolege i prijatelja Vladimira Matijanića. Smatramo da bi s ciljem  transparentnost cijelog postupka  bilo iznimno važno da HND-u i cjelokupnoj javnosti kažete tko su članovi i članice povjerenstva.

Za HND je ova informacija od javnog značaja te ćemo i dalje inzistirati na svim odgovorima da bismo došli do pune istine o tragičnoj i preranoj smrti novinara Vladimira Matijanića.“

Iz Ministarstva na ovaj dopis šutnja pa je 12. kolovoza iz HND-a ponovo odaslan upit ministru Berošu:

-Poštovani, ponovo vam se obraćam u ime Hrvatskog novinarskog društva s upitom do kud je stigla istraga oko utvrđivanja okolnosti smrti našeg kolege novinara Vladimira Matijanića. Također nas zanima tko su članice i članovi povjerenstva koji istražuju smrt našeg kolege i prijatelja. Za HND je ova informacija od javnog značaja te ćemo i dalje inzistirati na svim odgovorima da bismo došli do pune istine o tragičnoj i preranoj smrti novinara Vladimira Matijanića.

Ministarstvo još nije odgovorilo.

Hrvatsko novinarsko društvo smatra kako ovakvo ponašanje Ministarstva zdravstva budi sumnje na pokušaj zataškavanja slučaja. Krovna novinarska organizacija, kao i cjelokupna javnost, imaju pravo znati tko su ljudi koji su zaduženi za istraživanje okolnosti smrti Vladimira Matijanića, kao i detalje o tijeku istrage. Ministar zdravstva Vili Beroš, a tako i Ministarstvo, trebaju biti u službi građana koji ga plaćaju.

Predsjednik HND-a nekoliko je puta poručio resornom ministru, ali i Vladi, kako HND neće odustati od toga da se utvrde sve okolnosti i kazne svi odgovorni za propuste koji su doveli do prerane i tragične smrti kolege Matijanića.

Izvor: HND

Ostavi komentar