Eurostat: mladi u Hrvatskoj prvi u EU po digitalnoj pismenosti!

Eurostat je objavio najnovije istraživanje koje pokazuje razinu digitalne pismenosti mladih u Europskoj uniji. Prema najnovijem istraživanju, mladi u Hrvatskoj se nalaze na prvom mjestu ispred svih drugih članica Europske unije.

Podatak se odnosi na mlade od 16 do 24 godine koji imaju osnovne ili naprednije digitalne vještine. Hrvatska se nalazi na prvom mjestu s 97%, a slijede ju Estonija, Litva i Nizozemska s 93%, pa Grčka s 92%. Na začelju se nalaze Italija sa 65%, Bugarska s 58% te Rumunjska s 56%.

Podatci koje iznosi Eurostat su dobiveni analizom aktivnosti na internetu. Digitalna pismenost označava složen pojam koji obuhvaća četiri područja: komunikacija, traženje informacija, korištenje softvera te rješavanje problema.

Pretpostavlja se da osobe koje obavljaju aktivnosti u četiri navedena područja posjeduju potrebne vještine te se na temelju toga mogu procijeniti digitalne vještine odnosno digitalna pismenost populacije.

U posljednje vrijeme, zbog posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, većina nastave i predavanja se odvijala online. Visoka razina digitalne pismenosti u Hrvatskoj djeluje ohrabrujuće te možemo vidjeti kako se nalazimo ispred razvijenijih država kao što su Austrija, Njemačka, Danska itd.

Foto: Izvor Eurostat

Ostavi komentar