Dobra strana članstva u EU: Dobit ćemo cijepivo protiv covida u tranši EU

alemka markotić
Alemka Markotić, ravnateljica Infektivne klinike dr. Fran Mihaljević i članica Nacionalnog stožera, kaže dobit ćemo cjepivo kad i ostale članice EU.

Američka farmaceutska tvrtka Pfizer i njemačka biotehnološka kompanija BioNTech u ponedjeljak su priopćile da je njihov kandidat za cjepivo protiv covida-19 učinkovit 90 posto, što pokazuju rezultati treće i završne faze kliničkih ispitivanja, posljednje etape za dobivanje odobrenja regulatornih tijela.
Na temelju predviđanja, dvije tvrtke bi do kraja godine mogle isporučiti do 50 milijuna doza cjepiva u svijetu te do 1,3 milijarde doza u 2021. godini. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević i poznata članica Nacionalnog stožera kazala je da će sve narudžebe ići preko Europske komisije i da će Hrvatska imati ista prva kao i sve druge članice EU i prema tome dobivat ćemo one kvote koje su dogovorene. Svaka će članica dobiti određeni dio cjepiva u prvoj fazi, koje će sukcesivno dolaziti, je cijelo svjetsko tržište neće odmah moći biti snabdjeveno bilo kojim cjepivom. Ako bude sreće da dođu i dva cjepiva u isto vrijeme, vjerojatno će se i na taj način pokriti potrebe za cjepivom, kazala je dr. Markotić za Novu TV.

 

Ostavi komentar