DIP objavio prve rezultate glasovanja za EU parlament: HDZ 4, SDP 4, Suverenisti 1, Kolakušić 1, Amsterdamska 1 i Živi zid 1

Građani su u nedjelju birali hrvatske zastupnike u EU parlamentu

Državno izborno povjerenstvo točno u 23 sata nakon što su zatvorena zadnja birališta u EU, ona u Italiji objavio je prve neslužbene rezultate glasovanja na izborima hrvatskih zastupnika u EU parlamentu. Glasovanju se odazvalo 825.047, a nije glasovalo gotovo 2 milijuna ljudi s pravom glasa tj. 1.971.906 upisanih birača. Odaziv je dakle bio nešto veći nego na prvim izborima i iznosio je 29,56 posto, ali nije glasovalo čak 70,44 posto birača.

Nakon što je obrađeno više od 90 posto glasova HDZ je dobio 23,04%, drugi je SDP 18,46%, Suverenisti – koalicija nekoliko desnijih stranaka na trećem je mjestu s 8,35%, zatim slijedi lista Mislava Kolakušića s 7,73%, Živi zid je peti s 5,81%, dok je Amsterdamska koalicija na 5,62% i dobiva jednog zastupnika.

Vidljivo je jačanje desnijih stranaka jer čak su još tri liste bile blizu izbornog praga: MOST te liste koje predvode Marijana Petir, odnosno Bruna Esih s oko 4 posto glasova.

HNS kojeg je predvodio međimurski župan Matija Posavec na kraju dobiva ipak nešto više nego su to govorile izlazne ankete, oko 2,85% glasova birača, ali nije se približio željenom postotku 4-5% i ozbiljnom konkuriranju za Europski parlament.

HDZ i njegov predsjednik Andrej Plenković koji se odlučio na samostalnu listu, bez poznatih imena s desnog hrvatskog spektra, bez obzira što rekli, sigurno ne mogu biti zadovoljni, jer to je jedan od njihovih slabijih rezultata u izbornoj povijesti, a što se tiče postotka i najslabiji.

Ali zadovoljan može biti SDP,  posebice nakon velikih turbelencija u stranci i nepovjerenja koje je imao predsjednik Davor Bernardić. Međutim, lijevoj opciji u Hrvatskoj sigurno neće biti lako, bez okupljanja šireg lijevog spektra, jer je očigledno da desnica jača i ima svoje adute.

Iznenađenja je bilo i ovog puta, to je lista Mislava Kolakušića, za koju su ovog puta glasali ponajviše oni koji su razočarani u rješenja koja nude glavne stranke, ali tek treba vidjeti što će on konkretno novo ponuditi na našoj političkoj sceni.

 

 

Ostavi komentar