Upaljačem zapalili parcele zasijane ječmom u polju Siget nedaleko Paraga

upaljač
Ilustracija

U subotu, 29. lipnja oko 18 sati u polju zvanom Siget, nedaleko Paraga, izbio je požar na ukupno pet parcela zasijanih ječmom u vlasništvu privatnih zemljoposjednika.

U požaru je izgorjelo oko 10.000 metara kvadratnih slame i neobranog ječma, dok je pšenica na susjednim parcelama rubno nagorjela. Požar je ugasio jedan od vlasnika parcele uz intervenciju pripadnika DVD-a Trnovec. Ukupna materijalna šteta za sada nije poznata pošto se svi vlasnici nisu izjasnili o visini prouzroče štete.

Na mjestu izbijanja požara obavljen je očevid uz stručnu pomoć inspektorice za zaštitu od požara, koja je utvrdila da je uzrok požara poduzeta ljudska radnja.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su jednu od parcela upaljačem zapalili maloljetnik i 19-godišnjak sa šireg područja općine Nedelišće te se požar potom proširio na susjedne parcele.

Počinitelji će se prekršajno sankcionirati sukladno odredbama Zakona o zaštiti od požara (za namjerno izazivanje požara predviđena novčana kazna od 15.000 do 150.0000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, dok je za nehajno izazivanje požara predviđena novčana kazna od 2.000 do 15.000 kuna.

 

Ostavi komentar