Božinović: Zabrana točenja alkohola od ponoći do 6 sati ujutro!

Davor Božinović
Davor Božinović

Stroga mjera fizičkog distanciranja na zatvorenom ali i otvorenom, zabrana točenja alkohola od ponoći do jutra, zabrana manifestacija s više od 50 ljudi, sportska natjecanja bez gledatelja, samo su neke od najnovijih mjera koje će biti na snazi idućih 14 dana. Rečeno je to na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite koja je sazvana nakon sastanka na kojem su usaglašene nove mjere zbog pogoršanja epidemiološke situacije u našoj zemlji.

– Prvo želim naglasiti da donosimo odredbu kojom je propisana stroga mjera fizičkog distanciranja u razmaku od 2 metra u zatvorenom prostoru, odnosno 1,5 na otvorenom. Nužne epidemiološke mjere koje se nalažu su zabrana održavanja svih manifestacija i okupljanja gdje je više od 50 osoba. Na svadbenim svečanostima i pogrebima može biti prisutno 30 osoba. Na ostalim privatnim okupljanjima najviše 15 osoba smije biti prisutno. Sportska natjecanja mogu se održavati bez gledatelja. Samo svadbene svečanosti smiju se održavati do 00:00, a ostala javna okupljanja dozvoljena su samo do 22 sata. Obveza je dostavljanja obavijesti o održavanju javnih događaja na kojima se očekuje dolazak više od 30 osoba. Isto tako, obveza je i pisane evidencije sudionika na okupljanjima na kojima je više od 15 osoba. Zabranjuje se prodaja alkoholnih pića od 00:00 do 6 sati. Obveza nošenja maski na otvorenom kada nije moguće održavanje razmaka od 1,5. Maske su obavezne i na grobljima zbog blagdana Svih svetih, poručio je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Nadalje, poslodavci su dužni zabraniti dolazak na posao radnicima koji imaju simptome koji bi mogli upućivati na Covid. Ove mjere na snazi su idućih 14 dana, a onda će se vidjeti što i kako dalje. Preporuka pak je građanima da svakodnevno prozračuju prostorije u kojima borave.

Ostavi komentar