Tina Gams-Fučić osmislila slikovnicu s kvadratićem za otisak poljupca svom djetetu

Prva slikovnica u rimi na temu bezgranične ljubavi roditelja prema djetetu u Hrvatskoj, zvana „Kada bi poljupci“ -najljepša pjesma o najvećoj ljubavi, autorice Tine Gams-Fučić, izašla je na Cresu. Glavni likovi koji se kupaju u poljupcima su Medo i Menda, naplavine iz Cresa, a riječi pohvale slikovnici su dali i Tomislav Kuljiš, poznati terapeut i autor programa „Roditeljstvo 0-6, Roditejstvo i rani razvoj i predavač, te Maja Uštulica, diječja psihologinja i praktičarka Gastalt psihoterapije i terapije igrom.

Hrvatska je dobila svoju prvu slikovnicu u rimi na temu roditeljske ljubavi prema djetetu, a da je ta napisana u prvom licu.

– Ideja o tome da napišem knjigu za djecu, bivala je snažna u meni već prije nego li sam dobila vlastitu djecu. Htjela sam dati knjigi dodatnu vrijednost, napisati nešto što ide izravno od roditelja djetetu, nešto što roditelj možečitati svome djetetu direktno u prvom licu kao ispovjest svoje vlastite ljubavi prema njemu, nešto što će olakštati roditeljima da izraze nešto tako bezuvjetno i bezgranično i apstraktno, kroz nešto konkretnije kao što je ova slikovnica,  izjavila  je autorica Tina Gams-Fučić.

 Slikovnicu, koja priča o poljupcima, cijelo vrijeme prate Medo i Menda, dvije oslikane naplavine, što je istotakoinovativna ideja ilustratorice Brankice Goja, i uz slikovnicu kao poklon doći će i komadić drva kojeg će djeca moći oslikati i napraviti si svoju oglicu.

Čitanje ovakvog sadržaja knjige svome djetetu podržala je i struka koju je spisateljica zamolila za mišljenje:  „Dijete koje će se osjećati voljenim jer je doživljeno i namireno kontaktom, nježnim dodirima, poljupcima, maženjem od strane prisutnog roditelja postaje osoba koja voli i prihvaća sebe i osjeća da zaslužuje ljubav samim svojim postojanjem,“ napisao je Tomislav Kuljiš, poznati terapeut i autor programa „Roditeljstvo 0-6, Roditejstvo i rani razvoj i predavač koji je za koricu knjige napisao da preporuča čitanje prije i poslije spavanja. Maja Uštulica, prof. pedagogije i etnologije, praktičarka Gestalt psihoterapije i terapije igrom,  slaže se: „Svi mi osjećamo snažnu, neutaživu potrebu da volimo i da budemo voljeni. I kada u ciklusu zvanom život dođe vrijeme roditeljstva, naša djeca podsjete nas koliko je sve oblika, veličina, boja, intenziteta, mirisa i okusa kojima se ljubav može izraziti. Stihovi pred vama oda su poljupcima. Od takvih poljubaca rastu i djeca i roditelji!“

Slikovnica ima i svoj kvadratić u kojeg roditelj može otisnuti svoj vlastit poljubac djetetu koje tako može ostati zauvijek pored njega.

 

 

Ostavi komentar