18.3 C
Čakovec
Utorak, 6 lipnja, 2023

Radnik u Hrvatskoj mora 3,5 mjeseca raditi za jednu plaću u Njemačkoj

Nakon što je 2015. godine BDP rastao dva tromjesečja zaredom i Hrvatska napokon izašla iz jedne od najdubljih i najdužih recesija, još je uvijek daleko od poželjnog puta u kojemu će svaki radnik primiti plaću dovoljnu za pristojan život.

Prosječna netoplaća u Hrvatskoj u prosincu 2016. iznosila je 5838 kuna, dok je polovina radnika primala 4921 kunu ili manje. Nadalje, 220.000 radnika prima netoplaću manju od 3500 kuna. Hrvatska je jedina od tranzicijskih zemalja u kojoj je razina plaća i dalje niža nego što je bila 2010. godine.

U Njemačkoj minimalna satnica 8,50, a u Hrvatskoj 2,20 eura

U nekoliko navrata SSSH je Ministarstvu rada i mirovinskog sustava uputio inicijativu za izmjenom Zakona o minimalnoj plaći, kojom bi se najprije redefinirao pojam minimalne plaće bez zakonski utvrđenih podataka. SSSH inzistira da minimalne plaće budu najmanje u visini 50 posto prosječne mjesečne brutoplaće u Hrvatskoj ili, plastično rečeno, sa sadašnjih 2620 kuna u netoiznosu na najmanje 3100 kuna.

Minimalna stanica u Njemačkoj iznosi 8,50 eura, dok je u Hrvatskoj prosjek 2,20 eura.

Radnik u Hrvatskoj mora raditi tri i pol mjeseca da bi zaradio prosječnu njemačku plaću. Isto tako željeli bismo pod svaku cijenu da Vlada u svojstvu zakonodavca i poslodavca te poslodavci u privatnom sektoru shvate da bez povećanja plaća, bez boljih uvjeta rada, neće moći zadržati kvalitetne radnike u Hrvatskoj, jer trenutno preko 1000 radnika tjedno seli u zemlje u kojima su plaće daleko više. Dok god se taj odnos ne promijeni, mi nećemo moći imati ni produktivnost ni bilo kakvo napredovanje za opstanak trgovačkih društava, jer mantra poslodavaca da u Hrvatsku treba uvoziti radnu snagu samo je pokušaj da se sadašnja niska cijena rada, i po mogućnosti još niža, nametne na štetu prije svega hrvatskih radnika i građana, a mi to jednostavno ne možemo dopustiti – kazao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a, za svog boravka u Čakovcu.

Damping u plaćama i među zemljama EU-a

Za Međimurske novine pitali smo Mladena Novosela postoji li na razini Europske unije ideja ili inicijativa među sindikatima da i minimalna cijena rada bude ujednačena, kao što su ujednačene i druge cijene za građane EU-a.

Trenutno se na razini europske konfederacije sindikata, čiji je SSSH dio, provodi zajednička kampanja za veće plaće u svim zemljama EU-a. Postoji veliki damping među zemljama EU-a, ne samo u odnosu na zemlje koje su kasnije ušle, pogotovo s jugoistoka Europe, nego i između starih članica. Znatne su razlike u uvjetima rada, visini plaća, kao i velike migracije, a u konačnici slobodno tržište rada to i omogućuje. Ali svaka bi zemlja prije svega trebala štititi svoja trgovačka društva, proizvodnju i mogućnost opstanka u vlastitoj zemlji, jer što će nam boravak u EU-u ako ostanemo bez mladih ljudi, bez radno sposobnih građana u najboljim godinama koji odlaze iz zemlje.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,623FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE