Očekuje se da će plin poskupjeti 2019. godine

plin
Ilustracija

Cijene plina na svjetskim tržištima još su niske, ali počinju rasti pa bi iduće godine plin i na maloprodajnom tržištu, odnosno računi za plin za građane i poduzetnike mogli porasti.

Posljedica je to tržišta koje gotovo uvijek reagira nakon skoka cijena nafte. U petak se sirovom naftom trgovalo po cijeni od 78 dolara po barelu što analitičari vide kao svojevrsni vrhunac ove godine, a cijene plina tek su počele rasti. Kako plinsko tržište uvijek kaska za naftnim i to pola godine, cijena plina za 2018. mogla bi svoj vrhunac dosegnuti na jesen.

Cijena plina nikad nije bila jeftinija u posljednjih deset godina, bez obzira na to što je ove godine viša u odnosu na prethodnu. Kakva će biti cijena koju možemo ponuditi našim kupcima vidjet ćemo kad postignemo sve potrebne ugovore za ovu godinu – upozorila je članica uprave Prvog plinarskog društva Antonija Glavaš na 33. Međunarodnom susretu stručnjaka za plin u Opatiji.

Analize pokazuju da bi nabavna cijena plina ove godine mogla dosegnuti 19 eura po MWh, a do kraja 2020. narasti na 20 eura po MWh. Na bazičnu cijenu naslanjaju se troškovi i premije tvrtki uključenih u proces.

U utrci s vremenom nejasan je razlog odugovlačenja raspisivanja natječaja za opskrbljivača veleprodajnog tržišta. O cijeni koja se postigne na tom natječaju ovisit će i cijena za kućanstva, a HEP koji je zadužen za javnu uslugu određuje krajnju cijenu kao i premiju. Dopuštena je korekcija cijene od svega 10 posto pa bi rast cijena plina mogao ‘pojesti’ veći dio premije pa se većini tvrtki ne bi ni isplatilo prijaviti na natječaj. Situacija na tržištu znatno će se promijeniti nakon 2021., kada će i ta javna usluga, odnosno plin za kućanstva biti tržišna kategorija. Cijena će varirati, ali radi reda na tržištu i dalje će postojati natječaj kojim će se odabirati opskrbljivači za distribucijsko područje.

Ostavi komentar