Novi kriteriji za policajce: Skok u dalj 197cm i proći poligon s preprekama za 3 minute

policija

Izmjenama Pravilnika MUP-a, koje su trenutno u fazi donošenja, predviđaju se novi kriteriji za testiranje tjelesnih i motoričkih sposobnosti kandidata.

Muškarac koji želi postati policajac mora istrčati 2400 metara za najviše 12.49 minuta, a buduća policajka za 15.58 minuta, dok poligon s preprekama budući policajac mora svladati za 3.06 minuta, a njegova kolegica za 3 i pol minute.

To su kriteriji za provjeru tjelesnih i motoričkih sposobnosti za osobe koje se primaju u policiju predviđeni izmjenama Pravilnika MUP-a, piše Večernji list.

Prema postojećem Pravilniku indeks tjelesne mase kandidata za policajce mora biti između 20 i 30 kg/m². Poligon natraške žene trebaju prijeći za 12.8 sekundi, a muškarci za 10.9 sekundi. Također, muškarci trebaju napraviti najmanje 3 skleka na ručama, dok žene trebaju 2.

Nadalje, budući policajci trebaju napraviti najmanje 10 pretklona na švedskoj klupi, a policajke 6. Norma za skakanje u dalj je 160cm za nove policajke, dok za policajce iznosi 197cm.

Objedinjen test

Skokovi, sklekovi, pretkloni i prelazak poligona natraške se ne spominju u izmijenjenom pravilniku, pa su iz MUP-a za Večernji list pojasnili kako prijedlog pravilnika predviđa poligon koji objedinjava sve motoričko-funkcionalne sposobnosti kandidata koje su se prije mjerile s više zasebnih testova.

-Konkretnije to znači da bismo umjesto više zasebnih testova, novim pravilnikom imali samo jedan test, odnosno uz tračanje na 2400 metara, poručili su iz MUP-a te dodali kako test poligona prepreka u novom prijedlogu objedinjava čak 7 testova motoričko-funkcionalnih sposobnosti dok su se dosad provodila 4 zasebna testa.

Ne samo da će biti više testova već će i njihova težina biti na višoj razini. Primjerice, pretklon na švedskoj klupi, koji je po dosadašnjem pravilniku rađen bez opterećenja, sada je predviđen s opterećenjem te se rade nakon nekoliko prijeđenih prepreka što dodatno otežava kompleksnost.

-Povećanje broja testova i njihove kompleksnosti ujedno znači i procjenu većeg broja različitih sposobnosti nego što je to bilo prije, tvrde u MUP-u.

Izmjena postojećeg pravilnika je pokrenuta s ciljem usklađivanja procesa testiranja svih kandidata sa Standardom zanimanja i Standardom kvalifikacije te Strukovnim kurikulumom kojima su modernizirani obrazovni procesi prema novim izazovima i potrebama policijskog posla.

Ostavi komentar