Anketa: Treba li ukinuti dopuštenih 0,5 promila u krvi i 10% tolerancije prekoračenja brzine?

Alkotest, ilustracija: foto Zlatko Vrzan
Ilustracija: Alkotest Foto: Zlatko Vrzan

U utorak je objavljena jedna od glavnih mjera novog Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa 2020. – 2030. koja uključuje promjenu graničnih vrijednosti dopuštene količine alkohola u krvi vozača te smanjenje tolerancije uređaja za mjerenje brzine.

Trenutno važeća regulativa dopušta 0,5 promila alkohola u krvi vozača, što se ne odnosi na profesionalne i mlade vozače. Kao jedna od mjera navodi se istraživanje mogućnosti i učinkovitosti promjene graničnih vrijednosti dopuštene količine alkohola u krvi vozača.

Novim planom određeno je 13 područja djelovanja, pa tako i smanjenje tolerancije uređaja za mjerenje brzine na minimalnu moguću. Navedena tolerancija odnosno sigurnosna razlika trenutno iznosi 10km/h za brzine do 100km/h, a za veće brzine od toga iznosi 10%.

Ne ide se u ukidanje 0,5 promila i 10% tolerancije prekoračenja brzine

U srijedu, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Matajia rekao je u HTV-ovoj emisiji Otvoreno kako ne idu u izmjene zakona koje se tiču dozvoljene koncentracije alkohola u organizmu te dopuštene tolerancije vezane za ograničenje brzine kretanja u prometu.

Rekao je kako se radilo o prijedlozima u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2021. do 2030. godine koje u ovom trenu nije moguće ostvariti pa se tako ide u druge izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama kako bi regulirali kategoriju prijevoznih sredstava koja trenutno nisu regulirana u zakonu.

Pitamo vas koje je vaše mišljenje: Podržavate li ukidanje dopuštenih 0,5 promila u krvi i 10% tolerancije ili ne?

Podržavate li ukidanje dopuštenih 0,5 promila u krvi i 10% tolerancije ili ne?

Ostavi komentar