25.7 C
Čakovec
Četvrtak, 1 lipnja, 2023

Je li uvođenje eura prilika za veće mirovine u budućnosti?

Uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj je pred vratima. 

Najjasnija i najistaknutija korist uvođenja eura svakako je eliminacija valutnog rizika kojem su domaće gospodarstvo i svi njegovi sektori izloženi, direktno ili indirektno, piše poslovni.hr.

Upravo su subjekti sektora financijskih usluga, što obuhvaća društva za osiguranje, mirovinske i investicijske fondove i društva koja njima upravljaju, investicijska društva, leasing i faktoring društva kao i infrastrukturu domaćeg tržišta kapitala, istaknuli to kao najveću prednost uvođenja eura u anketi koju je provela Hanfa početkom 2022. godine.

I domaći institucionalni investitori, među kojima su veličinom najvažniji obvezni mirovinski fondovi, također su značajno fokusirani na domaće tržište. Dvije trećine imovine obveznih mirovinskih fondova na kraju lipnja 2022. bilo je uloženo u kunske investicije, odnosno mirovinski su fondovi iskoristili tek trećinu diversifikacijskih mogućnosti u odnosu na one koje bi bila “idealne” uzevši u obzir relativnu veličinu domaćeg tržišta kapitala u odnosu na svjetsko tržište.

Kada je riječ o obveznim mirovinskim fondovima, dominantna usmjerenost na domaća, odnosno kunska ulaganja proizašla je dijelom i iz regulatornih odredbi u vezi s valutnim rizikom. Prema njima najveća dozvoljena razlika između imovine i obveza mirovinskih fondova izraženih u stranoj valuti i nezaštićenih od valutnog rizika – neto otvorena valutna pozicija – može iznositi od 10 posto neto imovine u najkonzervativnijoj C kategoriji do 40 posto neto imovine u B, odnosno 60 posto neto imovine u riziku najsklonijoj A kategoriji obveznih mirovinskih fondova.

Na kraju lipnja neto otvorena devizna pozicija svih obveznih mirovinskih fondova iznosila je 33 posto neto imovine, pri čemu se tek 13 posto neto imovine odnosilo na neeurska devizna ulaganja.

U kojoj mjeri će najavljene izmjene i proširenja zakonskih mogućnosti ulaganja mirovinskih fondova u alternativne investicije zadržati njihov ulagački fokus lokalno, ostaje za vidjeti.

U tom smislu i sami osiguranici kao članovi fondova mogu aktivnijim izborom i upravljanjem mirovinskom štednjom posredno utjecati na “optimizaciju poslovnih procesa”.

Izvor: poslovni.hr

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,574FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE