Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok proglasio Porcijunkulovo “koruzom”

Ivan Čehok

Svake godine se u ovo doba zahukta rasprava o tome je li zanimljivije Porcijunkulovo ili Špancirfest.

Mnogi su razočarani programom ovogodišnjeg Špancifesta pa se u raspravu, putem svog Facebook profila, uključio gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok.

Čini se da on nije blagonaklon prema Porcijunkulovom, a njegov status o ovoj temi prenosimo u cijelosti pa presudite sami:

“Nisam htio odgovarati dok vam se svima ne slegne. Dakle, zasuli ste me s pitanjima o usporedbama Špancira i Porcijunkulovoga. Meni je to potpuno promašena tema.

Špancir je nastajao kao urbani ulični i trgovski festival, u kojem je najvažnije bilo imati što više ulične zabave, od performera, žonglera, glumaca, zabavljača, svirača, dakle od predstave na ulici do glumačke predstave ili pak koncerta uz piće ili druženje. Špancir nikada nije bio SAMO GLAZBENI fest! I nikada neće biti jer se to ne radi u središtu grada.

Nakon Špancira cijela Hrvatska je započela s urbanim tradicijskim festivalima – srednjovjekovnim, renesansnim, mediteranskim, Hrvatska je krcata vitezovima, trubačima, galijotima, starim Rimljanima i Grkljanima, pa nas sad možda u Krapini dočekaju i neandertalci. I to je neizravna zasluga Špancira.

Ali, shvatite, Špancir nikada neće biti glazbeni festival s dominantnim izborom “kuruze”, “narodnjaka”, “hrvatskoga popa”, jer jednostavno tako nije zamišljen.
Mjeriti uspješnost festivala po tome je li na koncertu bilo 10.000 ili 15.000 ljudi jednako je glupo kao kada bismo kvalitetu utakmice mjerili po tome koliko je gledatelja. No, da na kraju najavim: vratit ćemo Špancir (već smo neke promjene uspjeli uvesti u praktički 2-3 dana), ne kakav je bio, jer bi to bila pogrešna koncepcija, ali bit će ponovo urbani festival u kojem će prvenstveno biti važno kako se provodimo na javnim prostorima umjesto kako se provodimo na jednom ili dva koncerta”.

Ostavi komentar