Danas obilježavamo Valentinovo, dan koji je u narodu poznat kao Dan zaljubljenih, u čast svetom Valentinu. Valentinovo se slavi svuda u svijetu, i to na različite načine.

Iako su brojni i oni koji ga ignoriraju i zamjeraju komercijalnu notu čitave priče, činjenica je da sve više ljudi slavi taj praznik i daruje ne samo ljubavne partnere, već i druge drage osobe.

Kod nas je također običaj, osim pisanja čestitki i darivanja poklonima, da djeca večer prije Valentinova na prozoru ostave malo brašna, mlijeka, soli, kvasca i svih ostalih sastojaka koji su potrebni da se ispeku kolači. Na samo Valentinovo djecu se pošalje u vrt da u njemu potraže kolačiće koje su ispekle “ftičice”.

  • Zašto se slavi Valentinovo?

ftičeki se ženijuNa dan kad se “ftičeki ženiju” oni ostavljaju svoje kolačiće (pletenice i hljepčiće u obliku ptičica) po dvorištu. Kada pronađu svoje kolačiće, djeca se vesele, a samom običaju još više doprinose vrapci koji ujutro veselo živkaju najavljujući proljeće.

ftičekiU prošlosti je u nekim našim krajevima postojao još jedan običaj. Djeca su se na Valentinovo poslala van u dvorište po nove crvene čizmice. Ali, da bi mogla naći čizmice, morala su biti bosa. Djeca su povjeravala u priču i otišla bosa tražiti čizmice u dvorište. Kada su se vratila unutra, rekla su da nisu našla nikakve čizmice, ali da su pronašla slatkiše, jabuke i kolačiće. Ukućani su potom djeci objasnili da je zima ostavila trag na njihovim bosim nogama koje su izgledale kao crvene čizmice.

Cvijeće, čokoladice u obliku srca, pisma i romantika najčešće su asocijacije koje vežemo uz ovaj dan. No, ipak to nije sve što možemo povezati uz Valentinovo. Zato ćemo se danas vratiti nekoliko stoljeća unatrag, u drevni Rim, i prisjetiti se tko je zapravo bio sveti Valentin i zašto je baš 14. veljače proglašen danom svetog Valentina.

  • Tko je bio sveti Valentin?

sveti valentinPodrijetlo priče, pogotovo njezina završetka, nije nimalo romantično. Iza cijeloga ovog blagdana stoji svećenik Valentin. On je bio rimski svećenik koji je svoju službu obavljao u vrijeme cara Klaudija, poznatog po progonima Crkve. Vladajući car Klaudije II. Gotski izdao je naredbu prema kojoj se vojnici nisu smjeli zaručiti ni ženiti, jer je smatrao da zbog toga muškarci neće htjeti ići u borbe i ratovati, nego će radije ostati kod kuće sa ženom i djecom.
Svi su svećenici poslušali carev proglas osim jednoga, svećenika Valentina. On je odlučio mlade parove vjenčati u tajnosti. Kada je za to doznao, car Klaudije odlučio je pogubiti svećenika Valentina, i to odsijecanjem glave, a taj se tužni događaj zbio u predvečerje 14. veljače 269. godine. Možda je poruka ove legende u doslovnom smislu – zbog ljubavi možeš i glavu izgubiti. Pogubljeni je svećenik bio obožavan u narodu, pa su Valentina sunarodnjaci ubrzo proglasili svetim te zaštitnikom mladih i zaljubljenih parova. Kada se nakon nekog vremena u Rimu kršćanstvo učvrstilo, svećenici su i sami proglasili 14. veljače blagdanom Svetog Valentina.

valentinovo

  • Idealni pokloni za Dan zaljubljenih

Danas se Dan zaljubljenih slavi na drugačiji način.
Nadam se da ste među onima rijetkima koji su već nešto smislili ili kupili. A ako niste nudimo vam nekoliko ideja. Bilo što odabrali, neka bude romantično i posebno, nešto što ćete oboje pamtiti.

Poklonite doslovno sebe
Jednostavno obucite nešto posebno, seksi, čemu znate da ne može odoljeti, stavite neku prikladnu mašnu (najbolje ako imate satensku), dobar parfem i imate najbolji, najjeftiniji i najpoželjniji poklon.

romantična večeraRomantična večera
Pozovite curu/dečka k sebi i pripremite posebnu večeru. Skuhajte nešto što voli. Napravite romantični ugođaj, ispunite sobu zapaljenim svijećama, prigušite svjetla, pustite laganu glazbu.
Ako pak niste skloni kuhanju, pozovite ga na večeru u restoran. Mnogi restorani pripremili su odličan valentinski jelovnik u kojem možete uživati, a možda čak i zaplesati.

Šampanjac, čokolada, ružine latice
Pospite ružinim laticama put od ulaznih vrata do spavaće sobe. Možete zapaliti i svjećice. Kraj kreveta pripremite čokoladu i dobro rashlađeni šampanjac.

Uživate u kupanju?
domaća kupkaPripremite romantičnu kupku – u kupaonici upalite svijeće, stavite laganu glazbu i napunite kadu pjenušavom kupkom. Za potpuno opuštanje poslije kupke izmasirajte jedan drugoga. Ili rezervirajte termin u nekom wellness-centru i prepustite se čarima kupke, saune i masaže.

 

Otiđite na koncert
Svaku se godinu oko Valentinova organiziraju koncerti. Otiđite na neki, izaberite zajedno pjesmu koja vam se najviše sviđa i svaki put kada ju čujete sjetit ćete se lijepih trenutaka koje ste proveli.

romantični vikendOrganizirajte romantični vikend
Ovo zahtijeva više novca, ali sigurno će biti jako zabavno. Isplanirajte romantični vikend, bez obzira idete li u neki smještaj u blizini ili nekamo dalje. Važno je maknuti se od kuće i dobro zabaviti, bez obzira gdje ste.

Ostavi komentar