Koje tradicionalne delikatese krase novogodišnje stolove?

Uoči dočeka Nove godine, Međimurci i Međimurke posežu za tradicionalnim jelima kako bi obilježili ulazak u novu godinu prema vlastitim običajima.

U skladu s lokalnim vjerovanjima, izbjegavaju pripremu peradi na Silvestrovo zbog uvjerenja da ona “drži” prošlost jer “drba unazad”, dok se svinjetina slavi kao simbol napretka i budućnosti. Svinjetina i razne prerađevine od svinjskog mesa postaju središnji dio jelovnika, temeljen na uvjerenju da svinjetina “ruje naprijed”.

Među omiljenim jelima ističe se sarma, koja je neizostavan dio Silvestrova za Međimurce. Njeno pripremanje postaje ritual u mnogim obiteljima, dok kuhanje hladetine također ima svoje mjesto u blagdanskom običaju.

Naravno, slatki zalogaji nisu zaboravljeni, pa se uz tradicionalne slastice pripremaju i razni kolači kako bi se zasladio ovaj poseban trenutak okupljanja obitelji i prijatelja.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

Lovački gulaš

Impresivna smotra povijesnih postrojbi

Smotra povijesnih postrojbi

Čakovečka spica: Baloneri zavladali gradom!