Popularne gyoze potječu iz Kine, a kasnije postaju jedan od omiljenih specijaliteta diljem Azije. Posebno su ih zavoljeli u Japanu, gdje je ovo jelo evoluiralo i postalo jedinstvena hrana u japanskom stilu. U nastavku donosimo recept za tradicionalne japanske gyoze.
Tijesto za gyoze
Sve počinje izradom tijesta za gyoze. Tijesto možete i kupiti u brojnim specijaliziranim prodavaonicama azijske hrane, a možete ga izraditi i sami. Sve što vam je potrebno su:
- 200 ml vode
- sol
- 300 g višenamjenskog brašna
Prvo prosijte brašno u veliku zdjelu i dodajte sol. Umiješajte kipuću vodu i miješajte kuhačom dok se smjesa ne sjedini. Ne morate iskoristiti svu vodu, tijesto treba biti što tvrđe. Tijesto složite u kuglu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji sat vremena.
Nakon što je odstajalo stavite ga na pobrašnjenu površinu i mijesite pet dok ne postane glatko i elastično. Tijesto prerežite na tri dijela jednake veličine i svaku razvaljajte što je tanje moguće. Za izrezivanje gyoza trebat će vam kalup promjera oko 10 centimetara.
Svaki izrezani krug gyoze malo pobrašnite i slažite jedan na drugi. Brašno će spriječiti da se slijepe.
Nadjev za gyoze sa svinjetinom ili piletinom
Sastojci:
- 1 i 1/2 šalice sitno nasjeckanog zelenog kupusa
- 1 žličica soli
- 500 g mljevene svinjetine (ili piletine)
- 1 češanj češnjaka, zdrobljen
- 1 žličica naribanog đumbira
- 1 žličica sezamovog ulja
- 1 žlica gustina
- 2 žličice sojinog umaka
Priprema nadjeva:
U manjoj zdjeli pomiješajte kupus s pola žličice soli i ostavite ga 20 minuta kako bi omekšao. U veću zdjelu stavite mljevenu svinjetinu, nasjeckani vlasac, češnjak, đumbir, sezamovo ulje, gustin, sojin umak i preostalu sol.
Nakon što kupus omekša, dobro ga iscijedite od viška tekućine i dodajte u zdjelu. Rukama temeljito izmiješajte sve sastojke dok se potpuno ne sjedine.
Nadjev za gyoze s kozicama
Sastojci:
- 300 g kuhanih, oguljenih i nasjeckanih kozica
- 1/2 žličice sitne soli
- 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
- 1 žlica sezamovog ulja
- Naribana korica pola limuna
- 1 žlica umaka od kamenica (možete koristiti i soja umak)
- 1 žlica nasjeckanog mladog luka (samo zeleni dio)
- Komadić svježeg đumbira (2 cm), oguljen i nariban
Priprema nadjeva:
Sve sastojke stavite u veliku zdjelu i dobro izmiješajte dok se potpuno ne sjedine (smjesa će biti ljepljive, pomalo kašaste teksture). Dobro začinite solju i svježe mljevenim crnim paprom. Čuvajte u hladnjaku do upotrebe.
Slaganje gyoza:
- Na dlan stavite jednu koru, a prstom navlažite rub polovice kore s malo vode.
- Na sredinu stavite punu žlicu nadjeva.
- Preklopite koru preko nadjeva i napravite četiri mala nabora s jedne strane kako biste formirali klasičan oblik gyoze. Čvrsto zatvorite i ponavljajte dok ne potrošite sve kore i nadjev. Nakon toga u velikoj tavi s poklopcem zagrijte 1 žlicu ulja na srednje jakoj vatri.
- Posložite otprilike 12 gyoza u tavu tako da se blago preklapaju.
- Pržite ih dok donja strana ne postane zlatno smeđa.
- Zatim ulijte 1/3 šalice vode, brzo poklopite tavu i ostavite da se pare.
- Kuhajte dok voda ne ispari, a gornji dio gyoza postane lagano proziran – oko 3 do 4 minute.
- Pažljivo ih izvadite lopaticom i okrenite tako da zlatna strana bude okrenuta prema gore.
- Poslužite ih vruće uz soja umak, slatko ljuti umak i čili ulje.