“Šlikrfi” su jastučići od tijesta punjeni svinjskim plućima, vrlo popularni posebno u gornjem dijelu Međimurja. U vrijeme naših baka, kolinje se uvijek radilo doma, a Međimurci su se, bez iznimke, svaki put potrudili da se svinja iskoristi u potpunosti, te da se ne baca gotovo nijedan njezin dio, pa su kreativne ideje, poput tijesta punjenog svinjskim plućima, dolazile više iz racionalnosti, nego iz kreativnosti. Dobro je da su nastale, jer brojna su jela iz tog vremena još i danas jako popularna i tražena.
Za svoje “šlikrfe” recept je s nama podijelila Ivana Golenko iz Štrigove koja sa suprugom odnedavno vodi obiteljski restoran Stridon u Štrigovi.
- Cilj nam je proizvesti što više hrane i naviknuti ljude da ne kupuju u dućanu, nego da se usmjere na zdravu i kvalitetnu hranu. Nama nije teško raditi, jer znamo što nm je cilj, a dragi nam je da ljudi prepoznaju našu kvalitetu, i u našem OPG-u, i sada u restoranu, rekla nam je Ivana. Ja kuhati i peći kolače volim oduvijek, a sad mi je to posebno lijepo, kad sve što mi je potrebno, uzgojim kod kuće.
Obitelj Golenko izbjegava prženo i pohano, te su se potpuno preorijentirali na domaće uzgojenu i zdravu hranu, a naviku su već uspješno prenijeli i na svoju djecu i brojne prijatelje. Šlikrfi su jedno od brojnih jela po kojima je Ivana prepoznatljiva, a njeni su domaći proizvodi, kao i recepti za domaća, tradicionalna jela, pravo bogatstvo koje pažljivo njeguje i čuva od zaborava.
RECEPT ZA ŠLIKRFE:
Sastojci :
1 kg glatkog brašna
10 jaja
malo soli
1 kg domaćih svinjska pluća
domaće slanine, 3 do 4 žlice
Priprema “šlikrfi”:
Od brašna, jaja i soli umijesiti tijesto kao za rezance ili krpice. Razvaljati tijesto na trake.
Svinjska pluća skuhati u vodi dok se ne “napuhnu” i dok se mogu rezati, oko pola sata. Samljeti kuhana pluća na stroju za mljevenje mesa, te dodati začine – sol, biber, vegetu. Mljevenu smjesu pluća i začina malo prepeći na domaćim slaninama. U pripremljeno tijesto omotati oko pola žlice začinjene smjese i oblikovati jastučić koji se po rubovima pritisne viljuškom. Na taj način nadjev neće izlaziti iz jastučića, a izgled “šlikrfi” ljepši je i svečaniji.
Šlikrfi se zatim kuhaju u vodi nekoliko minuta, dok ne isplivaju na površinu. Ocijeđene “šlikrfe” prelijemo rastopljenim domaćim slaninama. Mogu se jesti kao samostalno jelo ili kao prilog uz pečeno meso, svinjetinu, piletinu ili bilo koje drugo meso po vlastitom izboru.
