
Dizani kolači s nadjevom od oraha, maka ili rogača neizostavni su u svakoj obitelji, te se recepti za njih nalaze u većini obiteljskih kuharica. Pripremaju se za najvažnije blagdane, a tradicionalno su, uz proslave blagdana, dio važnih okupljanja i druženja. Verica Klobučarić (62) iz Orehovice, rado priprema dizani kolač s rogačom, a posebnost njezinog recepta je blaga voćna nota koja ovaj međimurski klasik podiže na viši nivo.
Verica i suprug Marijan veći su dio svog radnog vijeka proveli radeći u Švicarskoj. Verica je radila najprije kao pomoćna kuharica u restoranu, a kasnije su oboje radili u tvornici. Doma su se vratili prije šesnaest godina i od tada se bave poljoprivredom. Imaju velike površine zemljišta koje obrađuju, te farmu pilića, pa su stoga uvijek jako zauzeti. U pomoć im priskaču i kćer Danijela sa suprugom Davidom, te unuka Melani, studentica stomatologije i unuk Julijan, srednjoškolac.
Iako su stalno zauzeti jer poljoprivreda traži dvadesetčetverosatnu prisutnost, dobro su organizirani, pa nađu vremena i za razonodu. Verica i Marijan aktivni su članovi Udruge umirovljenika Orehovica, gdje je Verica višegodišnja predsjednica. S udrugom idu na izlete i sportska druženja, kuglanje, pikado, streljaštvo i slično.
Svake su godine podrška i u organizaciji Orehijade, “festivala oreha i sega kaj kcoj ide” koji organizira KUD “Fijolica” iz Orehovice čiji su članovi Veričina kćer i zet.
Recept za dizani kolač s rogačem:
Sastojci:
Za tijesto:
55 dag glatkog brašna
6 dag šećera
2 dl mlijeka
1 kocka svježeg kvasca
1 dl ulja
3 žlice kiselog vrhnja
5 dag maslaca
2 žlice ruma
1 vanilin šećer
malo soli
1 cijelo jaje
2 žumanjka
korica jednog limuna
Za nadjev:
30 dag rogača
20 dag šećera
4 dl mlijeka
1 vanilin šećer
malo limunove korice
4 žlice ruma
6 žlica ulja
2 jabuke po želji
Priprema tijesta:
Sve sastojke staviti u posudu i zamijesiti, i mijesiti tako dugo da se u tijestu pojave mjehurići. Staviti tijesto na toplo mjesto da se digne. Kad se tijesto udvostruči, razdijeliti ga na dva dijela i svaki ponovo premijesiti i ostaviti da se još jednom digne. Nakon dizanja, tijesto razvaljati u oblik pravokutnika debljine 1 do 1,5 centimetar, te premazati nadjevom. Iz ove količine dobije se tijesto za dvije štruce. Premazano tijesto čvrsto saviti i staviti u namašćen pleh dimenzija 20 x 36 centimetara, te još ostaviti neko vrijeme da se tijesto digne. Kad se volumen tijesta udvostruči, staviti kolač peći u pećnicu zagrijanu na 180 do 200 stupnjeva, pedeset minuta do jedan sat. Pečeni kolač pokriti krpom, ohladiti i nakon toga rezati i servirati.
Priprema nadjeva:
Mljeveni rogač, šećer i vanilin šećer preliti kipućim mlijekom i promiješati. Dodati ribanu limunovu koricu, rum ulje i naribane jabuke. Umjesto jabuka može se dodati i sok od dvije male naranče, a nadjev može biti i bez voća, prema vlastitom ukusu. Voće u nadjevu daje kolaču posebniji okus.