Piše: Sanja Heric
Recept za domaće cvirke je jednostavan i uključuje nekoliko koraka.
Sastojci:
• Svinjski špeh
• 100 mililitara vode
• 50 mililitara mlijeka
Priprema:
Priprema počinje tako što se uzme svinjski špeh, najbolje s leđnog dijela, i odstrani koža oštrim nožem. Špeh se onda nareže na kockice veličine tri centimetra, što je važno jer sve kockice trebaju biti jednake veličine kako bi bile u isto vrijeme gotove.
Narezanu slaninu stavite u veći lonac na srednje jaku vatru i dodajte 100 mililitara vode. Počnite miješati drvenom kuhačom jer će cvirki cvrčati i plivati u masti. Miješajte ih stalno dok se ne zarumene. Kada se cvirki zarumene, dodajte 50 mililitara mlijeka. Oprezno dodajte mlijeko kako se ne bi spekli. Mlijeko će čvarcima dati hrskavost i lijepu boju.
Smanjite vatru i nastavite miješati dok se mast ne izbistri. Kada se mast izbistri, počnite vaditi cvirke i ocijedite ih. Pripazite da čvarci ne bi zagorjeli. Po ukusu cvirke možete malo, jako ili ih uopće ne stiskati. To možete napraviti s pomoću pasirke za krumpir. Stisnute čvarke razdvojite i ostavite da se dobro ohlade.
Čuvajte čvarke u zatvorenoj posudi. Jako važno, solite samo one čvarke koje ćete odmah konzumirati kako vam ne bi omekšali. U slast! (sh)
> Kremšnite su jedan od najtraženijih kolača