3.3 C
Čakovec
Petak, 24 studenoga, 2023

Pretepene vugorke kuham po mamičinom receptu

Variva s vrhnjem, domaćeg naziva “pretepena” jela karakteristična su za Međimurje, a najviše se pripremaju za vrijeme ljetnih mjeseci jer predstavljaju lagan, ukusan i osvježavajući obrok.

U našem kraju vrhnje je oduvijek bilo dio narodne kuhinje, a “pretepali” su se grah, krastavci, mahune, razne juhe, pa čak i štrukli sa sirom. U svakoj je kući bilo domaćeg mlijeka i vrhnja, pa se ono koristilo na najbolje načine. Danas to više nije tako, ali domaći recepti i tradicija utkani su u naše kuharice, pa se ovakva jela ne zaboravljaju.

Trenutno je svaki domaći vrt naših vrijednih kuharica prepun slasnih, zrelih krastavaca, pa smo u Železnoj Gori pronašli kuharicu koja u sezoni obavezno i često priprema “pretepene vugorke”.

Blaženka Heric (49) rodom iz Grkaveščaka, živi u Železnoj Gori sa suprugom Dragom, kćerkom Leom (25) i sinom Franom (21).

Cijeli članak naše suradnice Aleksandre Sklepić donosimo u TJEDNIKU MEĐIMURSKE NOVINE koje možete kupiti, od petka, 11. kolovza 2023. 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

29. Jazz fair donosi nešto žešći jazz

29. Jazz fair- petak

Vremenska prognoza: Za vikend nam stiže snijeg?

Prelog domaćin još jednog Gospodarskog foruma