Pretepene vugorke kuham po mamičinom receptu

Variva s vrhnjem, domaćeg naziva “pretepena” jela karakteristična su za Međimurje, a najviše se pripremaju za vrijeme ljetnih mjeseci jer predstavljaju lagan, ukusan i osvježavajući obrok.

U našem kraju vrhnje je oduvijek bilo dio narodne kuhinje, a “pretepali” su se grah, krastavci, mahune, razne juhe, pa čak i štrukli sa sirom. U svakoj je kući bilo domaćeg mlijeka i vrhnja, pa se ono koristilo na najbolje načine. Danas to više nije tako, ali domaći recepti i tradicija utkani su u naše kuharice, pa se ovakva jela ne zaboravljaju.

Trenutno je svaki domaći vrt naših vrijednih kuharica prepun slasnih, zrelih krastavaca, pa smo u Železnoj Gori pronašli kuharicu koja u sezoni obavezno i često priprema “pretepene vugorke”.

Blaženka Heric (49) rodom iz Grkaveščaka, živi u Železnoj Gori sa suprugom Dragom, kćerkom Leom (25) i sinom Franom (21).

Cijeli članak naše suradnice Aleksandre Sklepić donosimo u TJEDNIKU MEĐIMURSKE NOVINE koje možete kupiti, od petka, 11. kolovza 2023. 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE