Treća subota Tradicijskog došašća u znaku Međimurske juhe, finih kolača i glazbe

Treća subota Tradicijskog došašća u centru Čakovca razveselila mnoge.

Ni sitna kiša i oblaci koji su se nadvili iznad Čakovca nisu spriječili mnogobrojne Međimurke i Međimurce, ali i goste i turiste iz susjednih Slovenije i Mađarske, da u subotnjem prijepodnevu uživaju u programu Tradicijskog došašća u Čakovcu. A on je bio zanimljiv i bogat događanjima.

Uz nordijskog hodanje u organizaciji Zajednice sportskih udruga Čakovca, održan je i sajam Adventska košarica uz bogatu ponudu domaćih proizvoda i božićnih ukrasa.

Humanitarni cilj

U Ulici kralja Tomislava, članovi Lions klub Zrinski Čakovec organizirali su tradicionalnu akciju „Kuhano vino“ povodom Tradicijskog došašća, uz podjelu toplih napitaka poput kuhanog vina, čaja i vrućeg punča, a prikupljena donirana sredstva namijenjena su humanitarnim projektima.

Na svojim su štandovima bili i učenici Ekonomske i trgovačke škole Čakovec koji su predstavili svoj Advent ETŠ-a, dok su studenti Međimurskog veleučilišta prikupljali novčane donacije za humanitarnu zakladu “Katruža”.

Održan je i “Božićni protvan” –  izložba i degustacija tradicionalnih međimurskih kolača, na kojoj su se s ovim finim i slasnim delicijama predstavile članice Udruge Izvor iz Ivanovca, KUD Šafran iz Štefanca, Vredne roke iz Dragoslavca, Udruga žena iz Krištanovca, Udruga Žena Podbrest, Udruga Zlatne ruke Čakovec, Udruga umirovljenika Krištanovec, KUU Gornji Kraljevec, Udruga žena Dunjkovec i Udruga udomitelja djece Međimurja.

Kuhala se najbolja Međimurska juha

Veselo i uz zamamne mirise i okuse, u odličnoj organizaciji Turističke zajednice Grada Čakovca i podršku Grada Čakovca bilo je i na Trgu Republike. Za dobru glazbenu atmosferu pobrinuo se Tamburaški sastav Podrumari, dok je sedam ekipa po prvi put u okviru Tradicijskog došašća odmjerilo svoje znanje u kuhanju Međimurske juhe.

Mješoviti pjevački zbor “Dr. Vinko Žganec” iz Vratišinca, Udruga žena Mihovljan, ekipa Centra za kulturu Čakovec, KUU “Veseli Međimurci” iz Čakovca, Selski dunđeri iz Pušćina, Udruga udomitelja djece Međimurja te hrvatsko-njemačka ekipa Sabolić i Vajgl Günter iz Štrukovca, pripremali su svatko na svoj način i po svojem tajnom receptu ovo tekuće, tradicionalno međimursko krepko jelo, “pretepenu ” juhu koja je i sastavni dio hrvatske nacionalne kuhinje.

Nagrade uručila gradonačelnica

Turistička zajednica Grada Čakovca osigurala je glavne sastojke za kuhanje juhe, “meso z tiblice”, heljdinu kašu, kiselo vrhnje i luk, dok su začine i recepte donijeli sami natjecatelji.

Najbolje tri juhe, po ocjeni najbolje međimurske kuharice Slađane Herman, bile su one koje su pripremile ekipe čakovečkog Centra za kulturu, Udruge udomitelja djece Međimurja i Udruge žena Mihovljan. Uz Slađanu Herman, nagrade je svim ekipama uručila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

> Domaći kolači, uživanje u tradiciji i zajedništvu 

Izvor: Grad Čakovec

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

51,240FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE