Učenici Srednje škole Čakovec pomogli izraditi prva sunčališta za kornjače

Zahvaljujući projektu Zlikovci u prirodi prvi put će se u Međimurskoj županiji postaviti sunčališta za kornjače. Projekt provodi Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode. Dva umjetna sunčališta izrađena su uz pomoć učenika Srednje škole Čakovec. Konačni cilj je zaštita barske kornjače kroz izlov invazivnih kornjača i to prije svega crvenouhe kornjače.

Volonterska akcija Sunčališta za kornjače organizirana je na prostoru kod Srednje škole Čakovec. Vodili su je Ivana Horvat, stručna suradnica za opće poslove zaštite prirode i Antonio Krušelj, čuvar prirode.

Sara Senčar, profesorica biologije u Srednjoj školi Čakovec istakla je kako su u akciji sudjelovali učenici iz dvaju razrednih odjela, 2. a i 2. b razreda, u sklopu izborne nastave iz biologije te nastavila:

– U drugom razredu učenici mogu izabrati obavezne izborne predmete i četrnaest učenika koji su sudjelovali u ovoj volonterskoj akciji su izabrali upravo biologiju. Interes učenika za zavičajnu prirodu Međimurja je vrlo dobar. Osim za ovu akciju interes je iskazan i za akciju Žabe na cesti. Po svim razrednim odjelima uspjeli smo skupiti volontere za akciju spašavanja vodozemaca od stradavanja na prometnicama.

Prvi put u Međimurju

– Ivana Horvat, stručna suradnica za opće poslove zaštite u Javnoj ustanovi Međimurska priroda o akciji je kazala:

– Izrađivali smo umjetna sunčališta za invazivnu vrstu kornjače koja se nalazi na području Međimurja. Zapravo želimo uloviti invazivne vrste koje ugrožavaju našu bioraznolikost. Crvenouhe kornjače hvataju se neinvazivnom metodom koja ne ozljeđuje životinje. Napravljen je mali okvir koji podsjeća na bazen. U sredini je mreža koja sprječava bijeg, a u njemu kornjače mogu plivati. Na volonterskoj akciji izradili smo dva sunčališta.

– Redovno ćemo obilaziti sunčališta i provjeravati stanje na terenu. Kroz projekt Zlikovci u prirodi izradit ćemo devet sunčališta i postaviti ih na sedam lokacija u Međimurju s ciljem izlova svih tih vrsta invazivnih kornjača koje su slučajno ili namjerno završile u prirodi. U Republici Hrvatskoj prošle godine su krenuli projekti s postavljanjem sunčališta te je nekoliko Javnih ustanova krenulo s postavljanjem i i zlovljavanjem invazivnih vrsta kornjača. Javna ustanova Međimurska priroda prvi put kreće s ovakvim projektom i nadamo se uspješnom izlovu.

Na kraju volonterske akcije dogovoren je nastavak suradnje Međimurske prirode i Srednje škole Čakovec na terenu kad sunčališta budu postavljena u obližnje međimurske ribnjake.

 

Izvor i foto: Međimurska priroda

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE