22.2 C
Čakovec
Petak, 1 rujna, 2023

Rekordan odaziv volontera u akciji spašavanja vodozemaca!

Ovogodišnja akcija spašavanja vodozemaca od stradavanja na prometnicama Međimurske županije započela je rekordnim odazivom volontera, njih gotovo stotinjak što pokazuje kako je svijest građana o potrebi zaštite okoliša iz godine u godinu sve izraženija.

Akcija je krenula u subotu 5. ožujka 2022. godine postavljanjem zaštitne ograde u Selnici i kod retencije Dragoslavec/Križopotje. Osobito raduje odličan odaziv srednjoškolaca iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec i Srednje škole Čakovec, te učenika iz Osnovne škole Selnica i Područne škole Zebanec. Akciji su se pridružili volonteri, zainteresirani građani i obitelji, iz Čakovca, Murskog Središća, Svetog Martina na Muri, Nedelišća, Novog Sela na Dravi, Pribislavca i drugih međimurskih naselja,a stigla je i obitelj iz Varaždina.

Volonterska akcija će se nastaviti tijekom ožujka svakodnevnim prenošenjem žaba preko prometnica na dijelovima “crnih točki” gdje vodozemci najviše stradavaju. Nadolazeći topliji dani u ožujku potaknut će migraciju vodozemaca. Žabe i drugi vodozemci krenut će na mriješćenje u obližnje retencije.

Postavljene zaštitne ograde spriječit će njihov prelazak prometnice gdje stradavaju. Tražeći put i izlaz pasti će u kante odakle će ih volonteri svakog jutra i večeri izvaditi i prenositi preko prometnice do obližnjih močvara i bara. Već sada je i za nastavak ove svakodnevne volonterske akcije prijavljeno više od stotinjak volontera. 

Zaštitnu ogradu i kante na trećoj lokaciji uz prometnicu kod Ribnjaka Črečan postavit će djelatnici Javne ustanove Međimurska priroda uz pomoć članove ekološke udruge Platana iz Nedelišća unutar desetak dana. Organizator akcije Javna ustanova Međimurska priroda zahvaljuje svima na sudjelovanju, a osobito na angažmanu i pomoći Općine Selnica i načelniku Ervinu Vičeviću te Oldtimer muzeju Šardi koji je po završetku akcije omogućio volonterima razgled muzeja. 

foto: Davorin Mance

 

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE