Kotoripčani i dalje čekaju gradnju mosta: Mađari pristali, Hrvatska Vlada nije dala ‘blagoslov’

Projekt o gradnji mosta koji bi spajao Kotoribu s pograničnim dijelom Mađarske trebao je biti dovršen 2020. godine. Danas, samo dvije godine do tog predviđenog vremena, odgovor o realizaciji s Hrvatske strane još nije potvrđen!

Još početkom 2000. godine razvila se ideja o gradnji mosta Kotoriba-Murakeresztur kako bi se općina Kotoriba s okolnim mjestima povezala s pomurskim Hrvatima kojih na tom području živi oko 7000, te općinama uz graničnu stranu Mađarske. Danas je potrebno 52 kilometara da mještani Kotoribe stignu do Mađarske, dok bi most taj put smanjio na 10 kilometara. Kako bi se stanovnici lakše povezani s tim krajem, osnovana je mješovita komisija koja je dala ideju o gradnji mosta. Prema idejnom rješenju projekta, planirana dužina mosta je 186 metara, a širina 10 metara, te bi se s obje strane kolnika napravila pješačko-biciklistička staza. Most bi se trebao izgraditi kraj postojećeg željezničkog mosta preko rijeke Mure.

U 2016. godini želja je formirana u projekt koji je zadovoljio sve preduvjete, a u to vrijeme je bilo predviđeno da se most realizira do 2020. godine. Danas, dvije godine nakon, općina Kotoriba odgovor s Hrvatske strane nije dobila. Mađari su tu ideju i projekt objeručke prihvatili, te pristali da od ukupne vrijednost projekta čiji je iznos 23,18 milijuna eura, preuzmu trošak od 20,2 milijuna eura. Hrvatsku bi gradnja mosta stajala 2,98 milijuna eura, a nakon svega Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova zatražilo je očitovanje MUP-a na koji je dobiven negativan odgovor.

– Općina Kotoriba odgovor s Hrvatske strane nikad nije dobila. Krajem 2015. godine održana je Konferencija o projektu granične suradnje Hrvatska-Mađarska, gdje smo održali zajedničku prezentaciju s Mađarima o samom projektu i njegovim prednostima. Mađarska je sve uvjete potvrdila i uvrstila projekt u svoje prioritete. Naša strana mudro šuti i više se ne znamo kome obratiti po pitanju mosta – poručio je zamjenik općinskog načelnika Roberto Ujlaki.

Nakon održanog radnog sastanka i prezentacije još u 2016. godini, načelnik Kotoribe Ljubomir Grgec je sa svojim suradnicima i zamjenikom Robertom Ujlakijem, pokucao na sva vrata koja bi mogla imati veze s njihovim projektom, od Ministarstva vanjskih poslova do prometa, a župan Matija Posavec je naglasio da će se osobno zauzeti da se projekt realizira do 2020. godine.

Načelnik Ljubomir Grgec i zamjenik Roberto Ujlaki ističu kako Hrvatskoj ovaj projekt očito nije u interesu, te da se ne uviđa problem slabe povezanosti Kotoribe i pograničnog dijela Mađarske.

– Važnost ovog projekta nije samo za našu, već i za susjedne županije poput Koprivničko-križevačke, kojom bi se skratio put do autoceste Zagreb-Budimpešta – poručio je načelnik Ljubomir Grgec.

Most kojim bi se olakšala tranzicija i bolje povezanost Hrvatske i Mađarske danas je samo mrtvo slovo na papiru, a Općina Kotoriba se može samo nadati i čekati pozitivan odgovor.  

Čeka se ulazak u Schengen?

Župan Matija Posavec naglasio je kako je to međunarodni granični prijelaz, pa samim time nije u ingerenciji regionalne, već nacionalne politike.

– Postoji idejno rješenje i studija prema kojoj je najprihvatljivije rješenje izgradnja prilaznih cesta s obje strane granice i višenamjenskom cestovnog mosta s dvije trake. Negativan odgovor od strane MUP-a je zbog toga što je vrijeme potrebno za izgradnju mosta i infrastrukture oko 3 godine, u kojem bi Hrvatska trebala ući u šengenski prostor, pa ne bi trebalo osigurati financiranje izgradnje graničnog prijelaza, što uvelike smanjuje troškove – rekao je župan Matija Posavec.

Matija Posavec
Matija Posavec

Jedan od razloga je i navedena slaba društvena i gospodarska povezanost tog područja, zbog čega od spomenutih općina nije bilo zahtjeva za uspostavom privremenog graničnog prijelaza. Međutim, Mađarska strana od projekta ne odustaje, te je od Međimurske županije zatraženo pismo potpore kandidaturi tog projekta na skori natječaj prekogranične suradnje ‘Interreg 5a’.

– Pismo potpore je predano mađarskoj strani, a iz Hrvatske je poslana inicijativa Županije prema MUP-u da preispituju svoje odluke i ponovno razmotre naš prijedlog – kaže župan.

FOTO: Zlatko Vrzan

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE