Centar Čakovca prepun mama koje potiču dojenje!

Prekrasan jesenski dan 5. listopada izmamio je brojne mame u centar Čakovca koje su došle podržati Tjedan dojenja i time dodatno potaknuti svijest o važnosti dojenja. 

Obilježavanje Nacionalnog tjedna dojenja i ove je godine organizirao u Čakovcu Dom zdravlja Čakovec, a cijeli je događaj podržao i ravnatelj bolnice Igor Šegović. O tome zašto je važno dojiti, ali i kako pomažu patronažne sestre ispričala nam je Klara Klobučarić, mag. sestrinstva.

– Promocija dojenja vrlo je važna za naš rast i razvoj cjelokupnog društva. Dojenje je najvažnije, najjeftinije i najpristupačnije, kazala nam je patronažna sestra Klara i dodala kako formulu ne možemo uvijek izbjeći, u slučaju da dojenja ne može doći, ali važno je biti uporan i dobro se informirati.

Patronažne sestre ulaze u dom majkama već u vrijeme trudnoće. 

– Samim time ih možemo pripremiti na to što mogu očekivati tijekom dojenja. Jedno je ono što pročitate i vidite, a drugo je vaše osobno iskustvo. Kada dođete u rodilište dobijete jako puno informacija pa se nekad i teško orijentirati. Kada dođete doma ostanete sami i možda ste okruženi okolinom koja često ima zastarjela uvjerenja. Zato onda dolazimo mi s informacijama koje vam mogu taj cijeli proces olakšati, kaže Klara Klobučarić i dodaje kako je u Međimurju prisutno 19 patronažnih sestara.

Razbijanje mita: Može li se dogoditi da žena koja doji ipak nema dovoljno mlijeka? 

Patronažna sestra Klara Klobučarić i Irena Mađarić Tuksar, glavna sestra Doma zdravlja Čakovec
Patronažna sestra Klara Klobučarić i Irena Mađarić Tuksar, glavna sestra Doma zdravlja Čakovec

– To je vrlo diskutabilno pitanje i ovisi o puno faktora. Može doći u određenim slučajevima do smanjenja mlijeka i treba vidjeti zbog je došlo do toga. No, postoje načini da se mlijeko potakne na drugačije načine, zaključuje patronažna sestra.

Foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE