13.1 C
Čakovec
Utorak, 16 travnja, 2024

Sklonište za životinje ‘Prijatelji Čakovec’ u subotu održava Dan otvorenih vrata uz štand u gradu

Sklonište za životinje Prijatelji u Čakovcu, u tjednu kada obilježavamo Svjetski dan zaštite životinja, poziva na Dan otvorenih vrata u skloništu (Tome Bratkovića 3) te štand u gradu (kod orla), u subotu, 08. listopada od 10:00 do 13:00.

– U skloništu će se prikupljati hrana za 550 pasa koji trenutno borave u skloništu, na buvljaku ćete moći izabrati ponešto za sebe i svoje dlakave prijatelje, podružiti se sa psima, a u gradu ćemo prikupljati donacije za kupnju hrane te se družiti s našim bajkerima, psima koji su ostali nepokretni zbog udaraca automobila ili ljudi te sad hodaju na kolicima i pokazuju ljudima kako i psi mogu živjeti s hendikepom i širiti radost i sreću svima oko sebe.

Sklonište za životinje Prijatelji u Čakovcu postoji već više od 20 godina, a uz trenutnu skrb o psima u skloništu, aktivno sudjeluje u velikom projektu zbrinjavanja, liječenja, kastracije pasa u romskim naseljima Međimurja i to od 2018. godine pod kapom Ministarstva poljoprivrede. Krajem protekle i početkom ove godine primili su iz romskih naselja Kuršanec, Pribislavec i Orehovica gotovo 600 pasa, a još ih toliko čeka na zbrinjavanje iz ostalih romskih naselja. Psi iz romskih naselja su uglavnom zapušteni, bolesni, puni parazita, a često i teško povrijeđeni pa njihovo zbrinjavanje jako puno košta za sve sudionike u projektu i sklonište samo.

Stoga apeliraju na građane da kastriraju svoje kućne ljubimce kako ne bi imali neželjeni pomladak koji često završi po šumama, uz cestu ili pak nadomak romskih naselja.

Napominju i da je označavanje mikročipom za pse kao i cijepljenje protiv bjesnoće Zakonom obavezno već više od 15 godina, ali sklonište i dalje godišnje prima preko 500 pasa koji nisu označeni.

Gradove i općine pak pozivaju da koriste sve alate koje im nudi Zakon o zaštiti životinja kako bi se smanjio broj napuštenih pasa i mačaka, ponajprije da provode redovite kontrole mikročipiranja u svojim naseljima, nude stanovnicima sufinanciranje kastracije kao metode kontrole razmnožavanja i na taj način, zajedničkim snagama, moguće je uvesti red i smanjiti broj napuštenih životinja kao i troškove.

Ukoliko želite pomoći Skloništu, možete to učiniti udomljavanjem, volontiranjem ili pak uplatom donacije na njihov račun broj HR3323400091116025375, ZEU Prijatelji životinja i prirode Čakovec ili putem paypala: [email protected], poručuju iz skloništa.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,190FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE