Tomo Blažeka predstavio knjigu Zrcalo duše

Grad Čakovec šalje priopćenje za medije koje u nastavku u cijelosti objavljujemo: 

Uz ovogodišnje Antunovsko proštenje u župi sv. Antuna Padovanskog na čakovečkom Jugu održano je predstavljanje knjige „Zrcalo duše“. Tomo Blažeka priredio je temeljem djela fra Abrahama Zelenića čitko i čitatelju jasno izdanje.

Naime kako je objasnio, radi se o knjizi koja originalno nije u najboljem stanju te je pisana rukom, pa je odlučio posložiti rukopis, prilagoditi ga hrvatskom književnom jeziku, dati joj naslov koji dotad nije imala i pripremiti je za tisak.

Autora Abrahama Zelenića mnogo veže za sjever zemlje, pa je tako u Čakovec je došao u prvoj skupini redovnika, a bio je i prvi predstojnik Franjevačkog samostana u Čakovcu.

Sudeći prema njegovoj književnoj ostavštini to vjerojatno nije slučajno. Već od 1659. stekao je visok ugled, što je nesumnjivo utjecalo na to da se među utemeljiteljima Samostana nađe, kako se sam potpisao na “Zercalu duše“ – frater Abraham Zelenić.

Rukopis „Zercala duše“ nalazi se u Metropolitani, u njoj su do 59. lista raspoređeni prozni tekstovi, a od 59. do 70. stranice stihovi pod naslovom „Nove pesme od imena Jezuševoga“. Pisana je u prvom redu za redovnike, a ne za puk, kao knjiga moralnih traktata za moraliste. Radi se o vrijednoj i raritetnoj knjizi iz 1650. godine“, objasnio je Blažeka, objasnivši kako je knjiga podijeljena u tri dijela: Od sveta nestalnosti, Od redovne kreposti i Od posledneh duhovneh človeka te obuhvaća šest koloriranih slika/grafika.

Knjiga govori o povijesti, odnosno događanjima u 16. stoljeću, o razdoblju velikih vjerskih promjena u Europi koje nisu mimoišle ni Hrvatsku, a ni i Međimurje u koje tada dolaze franjevci.

Moj napor i trud u pripremi ove knjige usmjeren je u to da ova vrijedna srednjovjekovna baština hrvatske kajkavske književnosti bude dostupna za daljnja proučavanja“, zaključio je Blažeka.

Sve prisutne na predstavljanju je pozdravio domaćin fra Josip Župan, župnik župe sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu, a ponos tajnikom Matice hrvatske – ogranak Čakovec kao autorom istaknuo predsjednik čakovečkog ogranka Zoran Turk, istaknuvši pritom kako je ova vrijedna knjiga 104. izdanje ogranka, a ujedno i 5. knjiga Bibliothece Murodravane na čelu s prof. Ivanom Pranjićem.

Knjigu je lektorirala Anita Novak koja je i tijekom predstavljanja knjige čitala istaknute odlomke, tekst je unijela Nevenka Šardi, sunakladnik je Međimurska županija, dok su popratni program na čakovečkom Jugu upotpunili sopranistica Tamara Korunek uz pratnju Mladena Magdalenića.

Knjiga Zrcalo duše tiskana je u 500 primjeraka i može se kupiti u sjedištu Matice hrvatske u Čakovcu.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE