Svjetski dan gina: Najzdravije alkoholno piće koje pomaže i kod mršavljenja!

Svjetski dan gina, mnogima omiljenog alkoholnog pića, obilježava se druge subote u lipnju odnosno danas.

>>GIN Najzdravije alkoholno piće: Pomaže i kod mršavljenja!<<

Povijest gina

Prvotno se koristio u medicinske svrhe jer se smatralo kako može biti lijek za giht i probavne smetnje. Vrhunac svoje popularnosti dostiže u 18. stoljeću, u Velikoj Britaniji. Pošto je bio manje oporezivan, nazivao se i alkoholom siromašnih.

Štoviše, neki radnici su dobivali gin kao dio njihove plaće. Prosječna osoba nije si mogla priuštiti skupocjena francuska vina ili rakiju, pa je gin prevladao kao najjeftiniji alkohol. Zbog prevelike konzumacije, vlada je odlučila povisiti porez na gin.

„Uništavač majki“ ili „Mother’s ruin“

Gin su većinom pile žene što je posljedično dovelo do zapostavljanje djece, prodaje kćeri u prostituciju i sličnih stvari. Zbog navedenog gin je nazvan „Uništavačem majki“ odnosno „Mother’s ruin.“

Kao opijum svih ljudi, zbog prevelike konzumacije često je dovodio ljude do prevelikih dugova, zatvora, samoubojstva i smrti. No, konzumirali su ga jer ih je zimi grijao i ublažavao glad najsiromašnijima.

Parlament Velike Britanije 1736. godine donosi Zakon o ginu kojim je utvrđen porez na gin i godišnje dozvole za prodavače gina. No, zakon nije baš zaživio. Rijetko tko ga je poštovao, što dovodi do njegova ukidanja 1743. godine.

Užasna situacija koja je vladala u Londonu zbog ovisnosti o ginu prikazana je na printu engleskom slikara i grafičara WIlliama Hogartha. Lijevi print prikazuje pozitivnu atmosferu kod ljudi koji konzumiraju pivu, dok desni prikazuje užase koji proizlaze zbog konzumacije gina do te mjere da je prikazana žena kojoj dijete pada iz naručja.

By William Hogarth – BeerStreet.jpg and GinLane.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3516658
Novi zakon, strože zabrane

Britanska vlada još je jednom bila prisiljena na novu akciju. Godine 1751. donesen je novi Zakon o ginu kojim je povišen porez na gin te je trgovinama miješanom robom, trgovcima, zatvorima i radničkim kućama zabranjena prodaje. S druge strane, poticao se uvoz čaja te konzumacija piva.

Godine 1830. donesen je Zakon o prodaji piva kojim su uklonjeni svi porezi na pivo te je dopušteno bilo kome da otvori pivnicu uz plaćanje minimalne naknade.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE