Andreja Kudec: Jogijska rješenja za proljetne prehlade i umor

Promjenom godišnjih doba mijenjaju se i potrebe našeg organizma. Priroda se mijenja, budi, a s buđenjem prirode i mi osjećamo da je vrijeme za nove početke. Radimo proljetna čišćenja, kako naših kuća, stanova i dvorišta, tako je i ovo jedno od najpogodnijih vremena u godini za čišćenje našeg organizma.

Ipak, ovo doba godine često vežemo uz probleme dišnh puteva kao što su alergije, prehlade, bolno grlo, upaljeni sinusi, te svima nam znani proljetni umor.

U razumijevanju tih procesa pomaže nam ayurveda, sestrinska znanost yoge. Ayurveda u prijevodu sa sanskrta znači ‘znanost o životu’ i sadrži niz medota za kvalitetniji život u vidu prehrane, preparata, promjenama životnih navika te raznih tretmana, poput samomasaže odgovarajućim uljima i ispiranja nosnica/sinusa slanom vodom. Ayurveda nije orijentirana na direktno liječenje simptoma bolesti, već smatra da one nastaju uslijed disbalansa u tijelu i radi na ponovnom uspostavljanju ravnoteže. Kad je organizam u ravnoteži, prestaje biti plodno tlo za bolesti te one nestaju.

Prema ayurvedi, proljeće je period kada u prirodi dominira kapha doša (kafa doša).

Kapha doša spoj je elemenata zemlje i vode te u skladu s tim elementima, za nju se vežu određene kvalitete: ako zamislite vlažnu zemlju ili blato, znat ćete da je ona hladna, teška, gusta, sluzava, mekana. Osim nje, postoje i vata doša (zrak i eter – veže se uz jesen i zimu, prije svega hladno, vjetrovito, suho vrijeme) i pitta (element vatre i vode – veže se uz ljetne vrućine).

Osim prirodnih pojava, i ljudski organizam je kombinacija tih doša, i očituju se u fizičkom izgledu, karakternim crtama, fiziološkim pojavama i različitim fizičkim i emocionalnim potrebama karakterističnima za svaku od njih. Svi mi imamo elemtente svih triju doša, no svatko od nas rođen je sa jednom dominantnom. Svaka nosi sa sobom neke lijepe karakteristike, no ukoliko su preizražene, te kvalitete mogu preći u nedostatke: Sjetite se, sve u prirodi teži ravnoteži!

Osobe sa dominantnom kapha došom često su jake, stabilne građe, tamne puti i kose, velikih vodenastih očiju, glatke i mekane kože. Kao što i zemlja predstavlja stabilnost i gustoću, tako su i ovi ljudi često čvrsti i stabilni karakterom, manje podložni stresu, dobri prijatelji i životni partneri zbog svoje predanosti i strpljenja. Često su dobri menadžeri jer su u stanju ostati mirni kad moraju istovremeno rješavati više problema te dobro pamte naučeno. No kako je svugdje potrebna ravnoteža, tako i kapha doša može postati disfunkcionalna ukoliko je ima previše: kapha tipovi mogu biti spori, tromi, teško se pokreću, skloni su emocionalnom prejedanju i od svih doša najskloniji su debljanju. Naročito teško se dižu ujutro ako ih napadne proljetni umor.

Ovo je doba godine kada na kapha došu moramo pripaziti svi, naročito kapha dominantni tipovi.

Kada se sjetimo da su karatkeristike kapha doše gusto, teško i sluzavo, možda ima malo više smisla zašto nas u ovo doba godina napada proljetni umor i zašto smo skloni šmrcanju, upaljenim sinusima i sličnim problemima dišnog sustava. I sami postajemo teški i usporeni poput nje te se sva sluz nakupljena tokom zime topi se usred zatopljenja.

Prilagodbom naših navika, negativni aspekti kapha doše mogu se spriječiti ili svesti na minimum.

S dolakom proljeća želimo isušiti vlagu i težinu nakupljenu tokom zime. Stoga uživajte u toplim sunčevim zrakama i roštiljajte! Element vatre u suncu i hrani obrađenoj na visokoj temperaturi isušit će organizam od zimske težine i vlage, a još jedna namirinca koja jako isušuje organizam je med.

Hraniti se sezonsko uvijek je dobra ideja. Priroda zna što nam je potrebno. Iskoristite svježe namirnice koje vam proljeće daje. Povećajte količinu gorke i trpke hrane, kao što je zeleno lisnato povrće. Ti okusi pomoći će da se vaša jetra očisti od teške zimske hrane. Uživajte u salatama od samoniklog bilja poput maslačka i koprive, te mladom špinatu i radiču u dresingu od maslinovog ili bučinog ulja sa limunom umjesto octa. Ipak, izbjegavajte prevelike količine sirove hrane poput korjenastog povrća i zeljarica, jer je sirova hrana teško probavljiva i usporava metabolizam, a ovo je doba godine kad mu želimo pomoći da se probudi i ubrza.

Odličan izbor su i voće poput limuna, jabuka, krušaka, bobičastog, sve mahunarke te cjelovite žitarice.

Smanjite količnu ulja te koristite svježa, nerafinirana ulja.

Mlijeko i mliječne proizvode najbolje je izbjegavati. Uvelike doprinose stvaranju sluzi u tijelu jer su i sami takvi. Ukoliko vam je teško u potpunosti izbaciti mliječne proizvode, preferirajte kozje mlijeko i sireve po mogućnosti lokalne proizvodnje od malih proizvođača, a mlijeko možete prokuhati za začinima poput đumbira ili kardamoma koji će olakšati njegovu probavu.

Iz istog razloga probajte smanjiti unos bijelog brašna, odnosno glutenskih proizvoda, banana, avokada, jaja, mesa, velike količine orašastih plodova i sjemenki, šećer i rafinirane proizvode. Neke od ovih namirnica nisu nužno loše. Dapače, imaju važne nutrijente, no u ovo doba ipak želimo smanjiti njihov unos. Sjetite se, sada želimo smanjiti kapha kvalitete – gusto, teško, sluzavo, uljnato, pa izbjegavamo takvu hranu.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE