“Korijene i krila” dobili i mališani iz Novog Sela Rok

Karavana Grada Čakovca, Narodnih novina i Radija Kaj u srijedu, 17. svibnja, se zaustavila u Dječjem vrtiću „Stonoga“ u Novom Selu Rok. Naime, u sklopu akcije „Dajmo djeci korijene i krila“, i polaznici ovog vrtića dobili su veliku kutiju tradicionalnih igračaka.

Naime, riječ je o projektu u kojem sudjeluju Etnografski muzej u Zagrebu i Radio Kaj, a čiji je cilj današnjoj djeci približiti igračke s kakvima su se igrali njihovi djedovi i bake. Djeca koja pohađaju ovaj vrtić hrvatskim tradicijskim igračkama moći će se igrati iste igre kao i neke davne generacije. Hrvatske tradicijske igračke uvrštene su na UNESCO-ovu listu reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine, a preko ovog projekta koji je osmislili Etnografski muzej iz Zagreba, nastoje se sačuvati od zaborava.

Pored organizatora Radija Kaj i Etnografskog muzeja u Zagrebu, na dodjeli su bili i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, ravnateljica Dječjeg vrtića „Cvrčak“ u čijem je sastavu „Stonoga“, Lidija Varošanec, te predstavnici Narodnih novina, koji su djeci poklonili crtaći pribor.

Dajmo djeci korijene i krila vrtić Stonoga

Gradonačelnik Kovač tom je prilikom istaknuo da se djeca danas više znaju igrati na mobitelima i tabletima, dok tradicionalne igračke gotovo da i nisu vidjeli. Prema iskustvima iz drugih vrtića, ovakve igračke kojima su se igrali naši preci, zanimljive su i današnjoj djeci, pa Grad Čakovec uz pomoć Etnografskog muzeja i Radija Kaj, želi ovakve igračke osigurati svim u našim vrtićima. Osim što se tako čuva nacionalna baština, opremaju se i vrtići, a djeci omogućuju  novi načini igranja, rekao je, među ostalim gradonačelnik Kovač.

Zajedno sa ravnateljicom Dječjeg vrtića „Cvrčak“ i autoricom ovog projekta, Mirjanom Drobinom, uručen je veliki paket pun igračaka.

Kao i u ranijim dodjelma, djeca iz vrtića na poklon su dobila i kazališnu predstavu „Vilko i dlakavi čovjek“, družine Laboratorija zabave.

Izvor i foto: Grad Čakovec

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE