Zbog paušala koji odredila vlada poskupljuje odvoz otpada samcima

Fiksni dio odvoza otpada tzv. paušal uredbom Vlade određen je za sva kućanstva u Hrvatskoj na jedinstveni iznos od 41,95 kuna, što će najviše pogoditi domaćinstva s jednim ili dva člana.

Na primjeru Murskog Sredića paušal če samcima narasti s 24,92 na 41,95 kuna.

Radi se o tome da uredbom uvedena jedinstvena obvezna minimalna javna usluga za kategoriju kućanstva. Prije je bila  različita prema broju članova, a sada je ista za samačko, povremeno ili višečlano kućanstvo. Posljedično to znači da naknada za samačko kućanstvo ili povremenog korisnika odvoza smeća poskupljuje, dok malo pojeftinjuje za dvo ili višečlano domaćinstvo.

– Ja sam prvi ljut zbog toga, naglasio je na vijeću gradonačelnik Srpak, ali za sada smo nemoćni. Odluku moramo donijeti. Nekima će smeće poskupjeti, a nekim pojeftiniti, ali to nije do nas. I dalje ćemo preko Udruge gradova, ali i preko mog mandata pokušati izmijeniti odluku, poručio je Srpak.

– Izmjena  odluke je direktna posljedica uredbe o gospodarenju otpadom, pojasnio je pročelnik Štefanić. Ta uredba poznaje samo dvije kategorije odvoz otpada iz kućanstva, a druga kategorija su (ne)kućanstva. Preko 60 posto korisnika iz kategorije kućanstava s dva ili više članova je do sada plaćalo fiksni dio cijene odvoza otpada(paušal) 49,3 kuna, a sada im cijena ide dolje na 41,95 kuna. Ta većina će dobiti smanjene račune. Preostalih 40 posto samačkih kućanstava i povremenih korisnika kućanstava plaćat će novu veću cijenu. Njima će paušal narasti s 24,92 na 41,95 kuna, pojasnio je pročelnik Miljenko Štefanić. To se odnosi na fiksni dio cijene odvoza otpada jer varijabilni ovisi o broju odvoza iz kućanstava. Ostali korisnici javne usluge  koji nisu svrstani u kategoriju kućanstvo (gospodarstvenici i ostali) moraju također plaćati jedinstvenu minimalnu cijenu javne usluge koja cijena se uređuje za sedam podkategorija.

Bandić i Zagreb uzrok uredbi s kojom se ostali ne slažu?

– Po tome će oni koji stvaraju više smeća plaćati manje, a oni koji proizvode više smeća platit će više, rezignirano je zaključio vijećnik Tomislav Korbelj.

Pročelnik Miljenko Štefanić mu je odgovorio: – Zato je pokrenut postupak ustavnosti zakona.

U raspravu se uključio i gradonačelnik Srpak koji je kazao: – Mislim da je najveći uzrok ovakve uredbe grad Zagreb. Kako njima paše tako se to poravna, a onda svi ostali ispaštaju.

Vijećnik Milorad Pilipović izrazio je nezadovoljstvo uredbom i zapitao kako je moguće da Mursko Središće ima svoje komunalno poduzeće, a da netko drugi izvana utječe na odluku o cijeni odvoza otpada. Još neki vijećnici također su postavili pitanje moraju li prihvatiti odluku s kojom se ne slažu.

Gradonačelnik Srpak i pročelnik Štefanić pojasnili su da Vijeće nema izbora mora prihvatiti odluku, jer će u protivnom na višoj instanci neprihvaćanje biti poništeno, budući da je uredba iznad odluke gradskog vijeća, pa u slučaju neprimjene Grad podliježe sankcijama. Slična rasprava je vođena i na Općinskom vijeću Vratišinec, gdje su se vijećnici također bunili, zašto moraju prihvatiti nepopularnu odluku temeljem Vladine uredbe.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE