Izmislio alkoholno piće od kojeg nećete biti mamurni?!

Svatko tko je ikada popio koju čašicu previše zna da mamurluk nije najugodnija pojava, ali što ako bi postojalo piće koje izaziva iste efekte kao alkohol, no ne uzrokuje mamurluk?

Britanski znanstvenik David Nutt osmislio je upravo to: sintetički spoj koji djeluje jednako kao alkohol, ali bez štetnih posljedica. Proizvod je nazvao Alcarelle, a temelji se na molekuli zvanoj alcosynth koja djeluje isto kao alkohol, ali nema mamurluka i ne šteti organizmu.

Nutt je, kako je rekao za Guardian, do svog otkrića došao još 1983. dok je radio na doktoratu. Otkrio je protuotrov za alkohol, ali je zaključio da je preopasan jer je radio na principu blokiranja Gaba receptora u mozgu koje alkohol simulira. Zato je nastavio sa svojim istraživanjima i otkrio da postoji način da simulira točno određene Gaba receptore (ukupno ima 15 vrsta) kako bi izazvao željene posljedice alkohola, ali izbjegao neželjene.

Također je objasnio da korisnici Alcarellea mogu birati žele li imati efekt partijanja ili laganog pijanstva na poslovnom ručku, ali da se neće moći ozbiljno napiti od njega.

Trenutno su ga samo Nutt i njegovi korisnici imali prilike isprobati jer još nije prošao testove sigurnosti, no postoji plan da se u roku pet godina ovaj spoj regulira kao dodatak u prehrani.

-Industrija je svjesna da je alkohol otrov. Da je danas izumljen, konzumacija bi bila zabranjena”, rekao je za Guardian Nutt koji je od ranije poznat po svojim izjavama da je “alkohol opasniji od cracka i heroina”.

-Nisam protiv alkohola, i sam volim popiti, ali želim ponuditi alternativu, zaključio je.

Foto: Facebook

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE