Stjepan Kovač dio zdrave jezgre oko koje se može graditi novi SDP?

Dok traje sukob zaraćenih frakcija unutar SDP-a, 30-ak mladih i uglednih članova, mahom SDP-ovi gradonačelnici i načelnici, planiraju novu akciju.

Žele, doznajemo, novi SDP koji ima jasnu viziju i jasan program, a kao ljudi koji su dobili izbore u svojim sredinama imaju, kažu, legitimitet to isto tražiti od obje zaraćene strane. Oni su, drže, dokaz da SDP nije potpuno devastirana stranka i da postoji jedna zdrava jezgra oko koje se može graditi nova priča o SDP-u.

Kako oni vide SDP?

Većina tih gradonačelnika i načelnika iduću subotu planira i okupljanje na kojem će razgovarati upravo o tom novom SDP-u i kako do njega doći. Sastanak će se, doznajemo, dogoditi uoči tradicionalnog Maratona lađa, na jugu Hrvatske, a nakon toga će svim članovima stranke i jedne i druge zaraćene strane objasniti kako to oni vide SDP.

– Stvara se inicijativa pozitivnih promjena u SDP-u. Zapuhat će neki novi vjetrovi u stranci koji će biti dobri. SDP ima šansu povesti na idućim izborima, ali samo s novim ljudima kojima je na prvom mjestu država, a ne oni sami – kaže jedan SDP-ov gradonačelnik.

Na pitanje tko je sve u toj novoj “inicijativi” dobrodošao, naš sugovornik odgovara da je dobrodošao svatko tko se želi odmaknuti od aktualnog razdora u stranci i kome jedini interes nije preuzimanje stranke.

Očekuje se da će na sastanak doći gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, Čakovca Stjepan Kovač, Trogira Ante Bilić, Supetra Ivana Marković, Ploča Mišo Krstičević, Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek, dakle većina od osmero potpisnika koji su već pisali vodstvu stranke nezadovoljni aktualnom situacijom. I iako su u pismu tražili i nove unutarstranačke izbore, ono je bilo i veliki udarac tzv. “pučistima” u stranci jer su im jasno poručili kako se ne slažu načinom na koji su Siniša Hajdaš Dončić i Peđa Grbin krenuli rušiti Davora Bernardića.

Međutim, neki od tih osmero gradonačelnika, potpisnika pisma, poput koprivničkog gradonačelnika Mišela Jakšića, već su javno pozivali Davora Bernardića na ostavku, a kako doznajemo, isti će apel- da se moraju održati novi unutarstranački izbori, uputiti i nakon novog sastanka. To i ne iznenađuje budući da se zna da je njihovo pismo i nastalo nakon što su dobili obećanja da će Davor Bernardić biti prisiljen otići s čelnog mjesta u stranci. Što se do danas, unatoč uvjeravanjima da se s njim razgovara, još uvijek nije dogodilo. A i pitanje je hoće li Bernardić na to ikada i pristati. U svakom slučaju, okupljanje na jugu Hrvatske bit će novi udarac za aktualnog šefa Davora Bernardića oko kojeg se sve više steže obruč i čiji odlazak zaziva sve više stranačkih uglednika. Zanimljivo je da se na Maratonu lađa očekuje i dolazak dvojice potpredsjednika stranke Rajka Ostojića i Zlatka Komadine, što bi se moglo protumačiti i kao neformalna potpora mladim gradonačelnicima i načelnicima i njihovoj inicijativi.

Razgovori s pučistima

Isto tako, doznajemo, ekipa mladih SDP-ovih dužnosnika ima namjeru na svoju stranu pridobiti i neke ljude iz “pučističke” struje. Određeni razgovori već su, kažu, obavljeni, no još ne otkrivaju detalje.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE