INTERESI MEĐIMURSKIH UČENIKA: Odlikaši birali strukovne škole, a u gimnazije i s vrlo dobrim

Jako veliki interes za upis u strukovna zanimanja u Međimurskoj županiji nije posebna novost. Iako smo i do sada imali manji postotak upisa učenika u gimnazije u odnosu na strukovne škole, nego što je državni prosjek, ipak je to posljednjih godina postao trend, dok se nakon završenog upisnog roka tražilo mjesto više za upis u zanimanja metalne i medicinske struke. Očito mladi itekako gledaju gdje bi u budućnosti mogli potražiti posao, a nažalost i upisi pokazuju kako je mnogima inozemstvo postalo puno privlačnije od posla u Hrvatskoj i Međimurju.

Veliki interes za strukovna zanimanja

Blaženku Novak pitali smo je li točno da su se za zanimanja metalne struke odlučivali i upisivali odlikaši, a da se u gimnazijske programe moglo, za razliku od prijašnjih godina, upisati i s vrlo dobrim uspjehom. Potvrdila je da je to točno, ali ne i ekskluzivna novost.

– I ranijih godina bilo je slučajeva da su se djevojčice s prosjekom 5.0 upisivale za frizerke, a dečki s 5.0 radije su birali strukovna zanimanja. Ipak, cijelu tu priču o upisu odlikaša treba pogledati i malo dublje te imati na umu poplavu odlikaša, gotovo 80 posto njih, tako da je velika odgovornost na roditeljima da oni prepoznaju što je najbolje za njihovu djecu, neovisno o ocjenama – naglasila je Blaženka Novak.

Trend većeg odabira strukovnih zanimanja nastavljen je i ove godine. Najveći interes pokazao se za Tehničku školu Čakovec koja se popunila u prvom roku. U najkraćim crtama Blaženka Novak, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje Međimurske županije okarakterizirala nam je ovogodišnje trendove pri upisu. Nešto manji interes bio je za zanimanje koja upisuje čakovečka Gospodarska škola, kao i Srednju školu Prelog, koja je ipak zabilježila dobar odaziv pri upisu u ugostiteljska zanimanja. Ove su godine u Prelogu ponudili i jedno novo, upravno zanimanje, koje nije naišlo ni na kakav interes, tako da u taj razred neće biti upisa ove godine. Očito “rad u kancelariji” više nije previše zanimljiv našim učenicima.

Učenici su sve manje zainteresirani za poljoprivredna zanimanja u Gospodarskoj školi Čakovec. Prošle su godine bili prisiljeni ukinuti jedno zanimanje, jer se javilo svega troje učenika, a ove je godine samo sedmero učenika bilo zainteresirano za upis u agro-tehničare. Tako da je ministarstvo ukinulo taj razred pa su učenici preraspodijeljeni ili u druge poljoprivredne razrede na području Hrvatske ili u druge struke, ovisno o prioritetu učenika pri samom upisu.

Graditeljska škola i dalje nije popunjena do kraja, ali je interes za graditeljska zanimanja stabilan. Malo se učenika javlja za bazična građevinska zanimanja (zidari i tesari), međutim, ipak pokoje dijete ima izražen interes za ta zanimanja i onda se formiraju takvi razredi jer se radi o deficitarnim zanimanjima pa se nastoji zadovoljiti interes djece i potrebe gospodarstva.

Srednja škola Čakovec također je odmah popunjena jer nudi zanimanjima u zdravstvu koja omogućavaju osigurano zapošljavanje  izvan granice Hrvatske, ako ne u Hrvatskoj.

– Zadnjih je godina nešto manji upis u Ekonomsku školu i Gimnaziju, ali kada bismo gledali u strukturu upisa vidjeli bismo da se nije puno toga promijenilo. Svake godine osnovnu školu završava 50-tak do 100-tinjak učenika manje zbog demografskih razloga i sada se taj manjak više ne može kompenzirati upisom učenika iz romske zajednice – rekla je Novak.

Specifičnost upisa u našoj županiji je i upis učenika s posebnim potrebama. Imamo ih iznimno puno u odnosu na druge županije, najviše u državi (do 15 posto u ukupnoj populaciji). Možda dio razloga treba tražiti i u “povlaštenom” upisu tako kategoriziranih učenika u željene smjerove. Oni s kategorizacijom određenih poteškoća imaju pravo na izravni upis. No je li broj takvih prekomjeran u našoj županiji teško je dokazati bez ekspertize ili promjene kriterija za upis učenika u srednje škole.

Za kategoriju učenika koji pak imaju izraženije poteškoće u učenju osigurani su razredi koji su programom i metodama poučavanja prilagođenim tim učenicima. U takvim razredima ne smije biti više od 10 učenika kako bi im se nastavnici mogli maksimalno posvetiti. Prije svega radi se o obrazovanju za pomoćne kuhare i slastičare koji se iznimno dobro zapošljavaju. Svi koji su proteklih godina završili to obrazovanje za pomoćna zanimanja dobili su vrlo dobra radna mjesta i snalaze se u tim zanimanjima. Od pomoćnih zanimanja učenicima je na raspolaganju obrazovanje za pomoćne vrtlare i cvjećare u Gospodarskoj školi. U Graditeljskoj školi ponuđeno im je obrazovanje za pomoćne podopolagače i pomoćne soboslikare i ličioce, u Ekonomskoj školi za administratore, a u Srednjoj školi Čakovec za njegovatelje.

Za CNC operatere tri puta više prijava od upisne kvote

U Tehničkoj školi iznimni interes bio je za CNC operatere. Ravnatelj škole Dražen Blažeka rekao nam je da je već trećeg dana prijave za upis bilo čak 57 prijava za CNC operatere, a mjesta za upis 20 plus tri za one s mogućnošću izravnog upisa zbog određenih poteškoćama utvrđenih kategorizacijom. Za upis u to zanimanje bile su zainteresirane i djevojke privučene mogućnošću dobivanja sigurnog posla i dobre zarade u metalnoj industriji po završetku škole.

Isto tako, velik je interes bio za sva medicinska zanimanja u Srednjoj školi Čakovec. Za neka je zanimanja interes također bio veći od ponuđenog broja mjesta.

Svaki je učenik mogao prijaviti šest zanimanja

Blaženku Novak, pomoćnicu pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, koja nam je bila sugovornik na temu trendova prilikom ovogodišnjih upisa, pitali smo što s ostalim učenicima budući da je interes za upis za CNC operatere bio skoro trostruko veći od kvote za upis. Zbog čega se nije otvorio barem još jedan dodatni razred?

– U dogovoru i u analizama s poslodavcima pokazalo se da puno bolju osnovu za obavljanje tih poslova imaju klasični strojobravari i tokari jer oni stječu šire znanje. U praksi se pokazalo da se tokari i strojobravari izvrsno snalaze na CNC strojevima za obradu metala, a djeca su preusmjerena na drugi izbor. Upisni sustav je takav da svako dijete može iskazati interes za šest zanimanja. Rangiraju ih po prioritetima, Ako dijete ne upadne u prioritetni izbor, stavlja ga se u drugi, pa treći i tako dalje dok ne nađe zanimanje u koje se može upisati.

U srednje škole na području Međimurske županije upisuje se oko 1000 učenika. Treba reći i to da svi oni koji završavaju osnovnu školu ne opredjeljuje se za upis u redovne srednje škole, već da dio njih bira i skraćeno obrazovanje u Pučkom otvorenom učilištu. Sve ih manje školovanje nastavlja u varaždinskim školama. Djelomično je na to utjecalo i financiranje besplatnog prijevoza, ali samo za područje Međimurske županije.  (foto: Z. Vrzan)

I javni sektor u Međimurju počeli napuštati najbolji u njemu

Prošli tjedan kada upisi u škole još nisu bili završeni, ali je postojao uvid u interes djece za određena zanimanja, pročelnik Branko Sušec, na konferenciji za novinare istaknuo je: – Drago mi je da je pojačan interes za strukovno obrazovanje jer se na tržištu rada traže djelatnici strukovnih zanimanja. Strukovno obrazovanje nije samo floskula nije samo hit.

– Počeo se događati veliki bijeg iz javnih službi, u gospodarstvo, prvenstveno zbog boljih plaća. To se danas događa u Međimurju, a za pet godina događat će se i u ostatku Hrvatske – kazao je pročelnik Sušec (vjerojatno je tu mislio na neke županijske institucije koje su iznenada ostale bez nekoliko kvalitetnih djelatnika op.a.). – To je vidljivo i na temelju upisa. To ne znači da cjelokupno obrazovanje treba usmjeriti na strukovna zanimanja, jer moramo razmišljati i o visokom obrazovanju tako da imamo sve opcije otvorene – istaknuo je pročelnik Sušec.

Ogroman interes za medicinske sestre i fizioterapeute

Proteklih godina počinje rasti sve veća popularnost Srednje škole Čakovec koja se uz gimnazijske smjerove primarno usmjerava na strukovna zanimanja (medicinske sestre i tehničari opće prakse, fizioterapeutski tehničar/tehničarka, te njegovatelj). Upravo se ova zanimanja najviše traže u Njemačkoj, Austriji i Irskoj pa je trend razmišljanja mladih o radu u inozemstvu itekako uočljiv. Nadamo se da će ipak većina njih ostati raditi ovdje.

O upisnim kvotama, te općim zanimanjem za smjerove Srednje škole Čakovec govorila je ravnateljica Gordana Ramušćak.

– U prvom danu bilo je odmah popunjeno 101 upisno mjesto za sva zanimanja. Najviše interesa bilo je za medicinska zanimanja, iako su i za Gimnaziju bila popunjena mjesta samo dva sata kasnije. Upisni prag, što se tiče bodova, bio je dosta visok upravo zbog velikog zanimanja. Tako je za medicinske sestre prvoupisani imao čak 80, a zadnji zavidnih 67 bodova. Za fizioterapeuta prvi je imao 78, a zadnji također 67 bodova. (D. Vadlja)

U kojim srednjim školama ima slobodnih mjesta

*Ekonomska i trgovačka škola Čakovec: 3 ekonomista, 5 komercijalista i 1 prodavač

*Srednja škola Prelog: 8 mjesta u općoj gimnaziji, 1 turističko-hotelijerski komercijalist, 3 mesara i 5 slastičara

*Gospodarska škola Čakovec: 3 pismoslikara i 2 poljoprivredna gospodarstvenika

*Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec: 4 mjesta u jezičnoj gimnaziji

*Graditeljska škola Čakovec: 3 mjesta u programu likovne umjetnosti i dizajna, 6 tesara, 9 zidara.

*U Tehničkoj školi Čakovec i Srednjoj školi Čakovec slobodnih mjesta nema.

Napominjemo da je moguće da učenici koji su stekli pravo na upis ne upišu ili ne donesu potrebnu dokumentaciju, odnosno da odustanu od upisa jer su odlučili upisati neko drugo zanimanje za koje je već sada poznato da imaju slobodnih mjesta za jesenski rok.

Uza sva slobodna mjesta upis će biti omogućen svim učenicima s poteškoćama sukladno procjenama stručnih službi.

 

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE