Ovršni ustanak zadovoljan što je Županija osnovala Fond za hitno zbrinjavanje deložiranih

Od Inicijative Ovršni ustanak stigla je pohvala za Međimursku županija.

Priopćenje za medije Inicijative Ovršni ustanak u nastavku prenosimo u cijelosti u nastavku. Priopćenje potpisuje Radovan Preložnjak, koordinator Inicijative.

Na 7. sjednici Skupštine Međimurske županije, održane 12. srpnja 2018. godine, usvojene su Izmjene i dopune Proračuna Međimurske županije za 2018. godinu.

U okviru tih izmjena i dopuna u Proračun je uvrštena i stavka Županijski fond za hitno zbrinjavanje deložiranih, za koju je osigurano 150.000 kuna, a čije je uvrštenje predložila Inicijativa Ovršni ustanak za Međimursku županiju.

Time je Međimurska županija postala prva jedinica lokalne ili regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj, koja je direktno i konkretno otvorila mogućnost pomaganja i zbrinjavanja ovršenih i deložiranih osoba.

Inicijativa Ovršni ustanak zahvaljuje županu Međimurske županije Matiji Posavcu na razumijevanju problematike ovršenih i blokiranih i uvrštenju Fonda u Proračun, zahvaljujemo vijećniku Željku Pavlicu, predsjedniku Međimurskog demokratskog saveza, na zastupanju Ovršnog ustanka u Skupštini Međimurske županije, kao i svim vijećnicima Skupštine koji su glasali za Izmjene proračuna.

Uvrštenje ove stavke, odnosno formiranje Fonda, u Proračun i njezino prihvaćanje smatramo velikim uspjehom Inicijative Ovršnog ustanka za Međimursku županiju.

Tim više, jer nam podaci govore da u Međimurskoj županiji imamo veliki broj blokiranih građana, odnosno potencijalnih korisnika Fonda.

Prema podacima Fine 31. ožujka 2018. godine u Međimurskoj županiji je bilo blokirano 8 285 građana, koji ukupno duguju čak 1 milijardu i 448 milijuna kuna, čime Međimurje spada u sam vrh hrvatskih županija po broju blokiranih. Građani Međimurja najviše duguju bankama, kartičarima, agencijama, telekomima… 1 milijardu i 371 milijun kuna, državi su dužni 71 milijun kuna, a općinama, gradovima i županiji 5 milijuna kuna. Mnogi od tih blokiranih u teškoj su situaciji; bez prihoda, a neki od njih ostaju i bez svog doma. S obzirom da je očito da postojeća zakonska rješenja neće riješiti problem blokiranih, za očekivati je da će se ovaj problem samo zaoštravati.

Zbog toga Inicijativa Ovršni ustanak poziva i sve gradove i općine u Međimurskoj županiji da se uključe u programe pomoći ovršenih i deložiranih, od spriječavanja ili ublažavanja uzroka samih ovrha, uplata u Fond za hitno zbrinjavanja deložiranih, pa do osiguravanja stambenih jedinica za stambeno zbrinjavanje deložiranih i beskućnika.

Inicijativi Ovršni ustanak čestitali su i poruke potpore poslali su i supredsjednik Slobodne Hrvatske Danijel Galović s porukom: “S Ovršnim ustankom idemo dalje u borbu protiv ovršne mafije da se skine jaram građana” i koordinator Ovršnog ustanka za Varaždinsku županiju Smiljan Vajdić, koji poziva i sve nadležne u Varaždinskoj županiji da krenu primjerom Međimurske županije.

Narod je vlast, vlast proizlazi iz naroda!

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE